Eiropas mediju milža vadītājs: Mākslīgais intelekts var izkonkurēt žurnālistus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vācijas mediju milža "Axel Springer" vadītājs Matiass Depfners atzinis, ka mākslīgā intelekta (MI) straujā attīstība palielinās konkurenci žurnālistiem, jo daudzus uzdevumus mākslīgais intelekts varēs veikt ātrāk un efektīvāk.

"Axel Springer" ir lielākā preses izdevniecība Eiropā, kas izdod Vācijā populāros laikrakstus "Bild" un "Die Welt", Polijas tabloīdu "Fakt", kā arī iegādājusies ASV tirgū populāro politisko ziņu izdevumu "Politico".

"Mākslīgajam intelektam ir potenciāls padarīt neatkarīgo žurnālistiku labāku, nekā tā jebkad bijusi, vai arī vienkārši to aizstāt," Depfners raksta iekšējā vēstulē uzņēmuma darbiniekiem, kuras saturs nonācis ziņu aģentūras "AFP" rīcībā.

Depfners prognozē, ka jau drīzā nākotnē MI ar informācijas apstrādi tiks galā labāk nekā cilvēki. Tādas programmas kā "ChatGPT" var izraisīt revolūciju informācijas nozarē.

Tādēļ medijiem būtu jākoncentrējas uz ekskluzīvām ziņām un oriģināliem komentāriem. "Izdzīvos tikai tie, kas radīs labāko oriģinālo saturu," brīdina Depfners.

Viņš norāda, ka mediju biznesā arvien svarīgāka loma būs pētnieciskai žurnālistikai.

"Axel Springer" izdevniecība nākotnē plāno pāriet tikai uz digitālā mediju satura ražošanu, atsakoties no drukātās preses izdevumiem. Taču šis process varētu prasīt vēl dažus gadus.

"Drukātā prese joprojām nes peļņu; to augstu vērtē gan mūsu lasītāji, gan reklāmdevēji. Tādēļ pilnīga pāreja uz digitālo prasīs vēl dažus gadus. Taču mums ir tam jāgatavojas un aktīvi jāveicina pāreju," spriež Depfners.

Jau pašlaik digitālais saturs nodrošinot 85% izdevniecības ieņēmumu un 95% peļņas.

"Axel Springer" pašlaik nodarbina ap 18 000 darbinieku, bet to skaitu plānots samazināt, lai uzlabotu uzņēmuma peļņas rādītājus.

Uzņēmuma vadība apgalvo, ka štatu samazināšana neskars žurnālistus un redaktorus; tā vairāk varētu attiekties uz maketētājiem, korektoriem un administrāciju.

Taču arī žurnālisti un redaktori nevarēs būt pilnīgi droši par darba saglabāšanu. "Mēs būsim gatavi šķirties no kolēģiem redakcijās, ja viņu profils vairs nebūs atbilstošs nepieciešamajām iemaņām," teikts vadības paziņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti