Eiro fokusā

Noslēgusies darba devēju pieteikumu pieņemšana subsidēto darba vietu izveidei

Eiro fokusā

RTU atklāta "Bloomberg" laboratorija

Lai gan interese par māju siltināšanu palielinās, Latgalē joprojām aktivitāte ir viszemākā

Eiropas līdzekļu pietiks vēl aptuveni 200 māju siltināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai gan interese par māju siltināšanu palielinās, Latgalē joprojām aktivitāte salīdzinājumā ar citiem reģioniem ir viszemākā. Daudzdzīvokļu māju siltināšanai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļi būs pieejami līdz 2022. gada beigām. Šobrīd Eiropas naudas piesaistīšanai iesniegti 460 projektu pieteikumi, līdzekļu pietiks vēl aptuveni 200 mājām. 

ĪSUMĀ:

  • Rēzeknē siltinātā māja kļuvusi vizuāli pievilcīgāka un siltāka; tēriņi par apkuri sarukuši divas reizes.
  • Rēzeknē pašlaik vēl četras mājas cer uz atbalstu siltināšanai, tāpat daļa māju domā par šo iespēju.
  • Līdz šim "Altum" saņemti kopumā 460 projektu pieteikumi māju siltināšanas atbalsta saņemšanai.
  • Vislielākā iedzīvotāju aktivitāte ir Rīgā, Pierīgā un Kurzemē, vismazākā Latgalē.
  • Šobrīd finansējums pietiks vēl aptuveni 200 māju renovācijai.

Šajā Eiropas struktūrfondu plānošanas periodā pirmā daudzdzīvokļu māja Rēzeknē, kurā iedzīvotāji vienojās par ēkas energoefektivitātes uzlabošanu, piesaistot Eiropas līdzekļus, atrodas Baznīcas ielā 26a. Māja celta 1959. gadā, tai bija problēmas ar jumtu.

"Sākām domāt. Sākumā par jumtu, taču namsaimnieks piedāvāja veikt tomēr renovāciju. Sāku interesēties, pilsētā ir piemēri, kur veikta mājas siltināšana," stāsta daudzdzīvokļu mājas vecākais Jevgēnijs Vlasovs.

Projekta kopējās izmaksas mājai ir 128 000 eiro. Mājas siltināšanai no attīstības finanšu institūcijas "Altum" saņēma grantu 50% apmērā. Lai segtu atlikušos izdevumus, iedzīvotāji ņēma aizņēmumu uz 15 gadiem.

Vlasovs norāda, ka iedzīvotāji katram dzīvoklim var regulēt individuāli siltuma padevi, māja ir kļuvusi vizuāli pievilcīgāka un siltāka. Arī rēķini par apkuri samazinājušies,

stāsta mājas apsaimniekotājs "Rēzeknes namsaimnieks" valdes loceklis Pēteris Dzalbe.

"Ja mēs salīdzinām 2018. gada decembri ar 2017. gada decembri, tad maksa par apkuri ir divas reizes zemāka. Tas ir vidējais par māju, un, ja mēs salīdzinām starp dzīvokļiem, viens dzīvoklis maksā 37 centus par kvadrātmetru, un dārgākais šinī mājā ir 1,17 eiro par kvadrātmetru. Bet tas ir atkarīgs no tā, ka viens dzīvoklis izvēlas sev istabas temperatūru 18-20 grādi, bet cits izvēlas 26 grādus, un viņš ir gatavs maksāt," norāda Dzalbe. Pēc viņa teiktā, piesaistot Eiropas līdzekļus, māju siltināšana ir izdevīga.

Iedzīvotāji izrāda arvien lielāku interesi par daudzdzīvokļu māju sakārtošanu un energoefektivitātes paaugstināšanu.

Šobrīd Rēzeknē līguma slēgšanas stadijā atrodas vēl trīs mājas, procesā ir ceturtā. Tāpat vēl citu māju iedzīvotāji domā par šādu darbu nepieciešamību.

"Altum" programma ERAF ietvaros darbojas no 2016. gada līdz 2022. gada beigām. Šobrīd saņemti kopumā 460 projekta pieteikumi. 

"Mēs esam aprēķinājuši, ka plus mīnus dāvinājums granta pietiks 650 mājām un, atgriežoties pie tā, ka mēs esam saņēmuši 460 projekta pieteikumus, manuprāt, iet ļoti labi," norāda "Altum" Energoefektivitātes departamenta vadītājs Ingus Salmiņš.

Vislielākā iedzīvotāju aktivitāte ir Rīgā, Pierīgā un Kurzemē, vismazākā Latgalē. Tomēr katram reģionam ir sava specifika, un šobrīd Latgalē pieteiktie 16 projektu pieteikumi ir krietni vairāk nekā iepriekšējā plānošanas periodā.

"Ik pa brīdim dzirdu to, ka bankas ne tik sparīgi finansē projektus Latgales reģionā, bet  pagājušajā nedēļā tika apstiprināti grozījumi programmai, un arī "Altum" aizdevuma gadījumā māja saņem 50% dāvinājumu. Tāpēc, ja ir bankas atteikums, griežamies "Altum", un projekts tiks nofinansēts," norāda Salmiņš.

Māju iedzīvotājiem ir jārēķinās, ka no lēmuma pieņemšanas līdz būvniecībai var paiet aptuveni gads. Tāpēc, ja vēlas siltināt māju, piesaistot Eiropas līdzekļus vēl līdz 2022. gada beigām, laika domāšanai ir pavisam maz. Šobrīd finansējuma pietiks vēl aptuveni 200 māju renovācijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti