Eiropas lidostas gatavojas atvieglot noteikumus par šķidrumiem un klēpjdatoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairāku Eiropas valstu lidostās tiek testēta jauna sistēma, kas atvieglos dažādus drošības pasākumus, kas pašlaik tiek piemēroti šķidrumiem un klēpjdatoriem, kuri tiek pārvadāti rokas bagāžā. Līdzīgas izmaiņas plāno lidostas Latvijā un Lietuvā, bet sistēma aptuveni gadu jau strādā Helsinku starptautiskajā lidostā.

Jauno noteikumu ieviešana ļaus pasažieriem neizņemt elektroniskās ierīces no rokas bagāžas. Lidostu pārziņā pašlaik paliek drošības prasības, kas attiecas uz pasažieru bagāžā esošo šķidrumu un želeju pārbaudēm, bet līdz ar sistēmu ieviešanu plānots šo diskusiju sākt arī aviācijas drošības padomes. 

Regula nenosaka obligātos termiņus, kādā šīs progresīvās iekārtas ir jāievieš attiecībā uz rokas bagāžas pārbaudēm. Vienlaikus šobrīd lidosta Rīga veic šādu iekārtu iegādi, norāda Civilās aviācijas aģentūrā. 

"Lidosta "Rīga" jau šā gada vasarā ir uzsākusi tā sauktā trešā standarta prasībām atbilstošas sistēmas iegādi un uzstādīšanu rokas bagāžas kontrolei.

Līdz ar jaunās rentgena pārbaudes sistēmas uzstādīšanu, kam jānoslēdzas līdz 2023. gada beigām, tiks vienkāršots un paātrināts rokas bagāžas kontroles process," Latvijas Televīzijai saka lidostas komunikācijas projektu vadītāja Ilze Salna.

Vienlaikus jaunā sistēma arī uzlabos iespējas atklāt aizliegtos priekšmetus, tā uzlabojot gan drošības pārbaužu kvalitāti, gan epidemioloģisko drošību.  

"Lidostā pašlaik noslēdzas arī jaunas sprāgstvielu atklāšanas sistēmas uzstādīšana un integrācija lidostas bagāžas apkalpošanas infrastruktūrā, lai atbilstoši jaunākajām prasībām pārbaudītu pasažieru reģistrēto bagāžu. Līdz ar to būtiski modernizējam visu bagāžas kontroli lidostā "Rīga"," norāda Salna.

Arī Lietuvas lidostās notiek trešā standarta prasībām atbilstošas sistēmas iegāde un uzstādīšana un pirmās sistēmas atradīsies Kauņas un Viļņas lidostās, bet laika gaitā sistēma tiks uzstādīta arī Palangas lidostā.

"Nākamā gada pirmajā ceturksnī būtu jānoslēdzas modernizēto aviācijas drošības skeneru iepirkumam, kas ļaus tuvāko divu līdz trīs gadu laikā ieviest tehnoloģiskos uzlabojumus, kas reizē garantēs papildus aviācijas drošību,"

sarunā ar Latvijas Televīziju atzīst Lietuvas lidostu pārstāvis Tads Vasiļausks.

Lietuvas lidostās, līdzīgi kā tas ir visā Eiropā, novērojams pasažieru skaita pieaugums un jaunās tehnoloģijas būs vērstas ne tikai uz augstāku drošības standartu ieviešanu, bet arī uz pasažieru pieredzes uzlabošanu.

Sistēma, ko, sekojot Eiropas Komisijas regulai, ieviesīs Latvijas un Lietuvas lidostas, jau darbojas Helsinku starptautiskajā lidostā. Jaunā drošības sistēma Helsinku lidostā sāka darboties 2021. gada decembrī līdz ar  2. termināla atklāšanu.

"Jaunā sistēma un tās ieviešana sakrita ar laiku, kad Eiropas lidostas sāka atcelt Covid-19 pandēmijas ierobežojošos noteikumus. Esam auguši un, lai nodrošinātu sekmīgu izaugsmi, jaunā sistēma, kad jums nekas nav jāņem ārā no somām, parāda savu efektivitāti,"

saka Helsinku lidostas izpilddirektore Ulla Letijefe.

Protams, ja drošības inspektoram rodas aizdomas, tad pārbaude var tikt veikta manuāli. Uz šo norāda gan Helsinku lidostas izpilddirektore, gan Lietuvas lidostu pārstāvis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti