Panorāma

Referendums Katalonijā notiek par spīti policijas pretestībai

Panorāma

Atceļ ierobežojumus "Tukuma straumes" barībai

Par diasporas un Latvijas uzņēmēju sadarbību

Eiropas Latviešu uzņēmēju un profesionāļu forumā spriež par ciešāku iesaisti Latvijas izaugsmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Septembra pēdējā dienā Londonā pirmo reizi notika Eiropas Latviešu uzņēmēju un profesionāļu forums. Tā mērķis ir pulcēt Eiropā mītošos latviešu uzņēmējus un ekonomikas, investīciju un finanšu jomas profesionāļus, kuri ieinteresēti pieredzes apmaiņā, kā arī sekmēt diasporas un Latvijas uzņēmēju sadarbību.

Londonas Daugavas Vanagu fonda namā no rīta līdz pat vēlam vakaram tika diskutēts par to, kā attīstīt uzņēmējdarbības sakarus un izmantot iespējas, ko varētu sniegt diasporas uzņēmēju un profesionāļu ciešāka iesaiste Latvijas izaugsmes stiprināšanā.

Foruma iniciators ir Lielbritānijas-Latvijas uzņēmju klubs, kas apvieno Apvienotajā Karalistē strādājošos latviešu uzņēmējus un profesionāļus.

"Mēs jūtam, ka ārpus Latvijas lielākais mūsu spēks ir mūsu cilvēki. Un šie cilvēki ir ne tikai strādājuši darbus, kur ir norūdīts viņu sīkstums, bet arī spējuši sasniegt savus karjeras augstumus un iegūt zināšanas, kas Latvijā varētu būt noderīgas," saka Elīna Pinto, Eiropas Latviešu apvienības vicepriekšsēde (Luksemburga).

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko:

"Kad ar valsti runā, tad runā no tādām pozīcijām - jūs par mums nedomājat. Un tas parasti ir nevis tāpēc, ka mēs negribam palīdzēt, bet mēs fiziski esam pārāk maza valsts, lai mēs palīdzētu katram. Un tajā brīdī, kad tā ir jau pašas sabeidrības kustība un cilvēki paši apvienojas un sāk domāt, ko darīt, kā attīstīt valsti, tas vienmēr ir dzīvotspējīgāks."

Guntis Rubīns, Latvijas Ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Londonā vadītājs:

"Mums ir ļoti daudz profesionāļu ārvalstīs, pāri par 100 000, domāju, tas ir milzīgs spēks, ko noteiki vajag izmantot, un katrs jau var palīdzēt ļoti dažādi - ar kontaktu, ar padomu."

"Mēs tiešām kopīgi varam viens otram nest labumu ar to, ka mēs vairāk kontaktējamies profesionālā līmenī, ne tikai personīgā līmenī," apgalvo arī Diasporas uzņēmēju konsultatīvā padomes pārstāvis Kārlis Cerbulis.

No Latvijas ieradušies arī biedrības "Ar pasaules pieredzi Latvijā" pārstāvji - tie ir jaunieši, kuri kādu laiku pavadījuši ārzemēs, lai, atgriežoties Latvijā, liktu lietā savas zināsānas. Biedrībā darbojas arī Jānis Kreilis:

"Tas, ko mēs no savas puses gribētu radīt Latvijā - tādu pozitīvu vidi, lai tie cilvēki, kas grib braukt atpakaļ, lai mēs viņus varētu uzņemt kā tāda atbalstoša kopiena."

Viņu papildina kolēģis no biedrības Roberts Tomme: "Un, protams, arī iespēja iepazīties ar visiem cilvēkiem šeit un arī veidot kontaktus, lai varētu izpildīt šos mērķus."

Tika diskutēts arī par to, kādi ir izaicinājumi un iespējas uzņēmējiem breksita kontekstā.

Lielbritānijas-Latvijas uzņēmēju kluba pārstāvis Kārlis Rullis: "Jebkura recesija ir devusi iespēju jauniem biznesiem ienākt ar jaunām idejām, jaunām inovācijām, lai varētu iekarot tirgu, attīstīties un gūt peļņu."

Tika nolemts veidot diasporas uzņēmēju un profesionāļu neatkarīgu sadarbības platformu un kustïbu - #TeamLatvia, kā arī turpmāk organizēt Eiropas Latviešu uzņēmēju un profesionāļu forumu regulāri. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti