Panorāma

Polija pārceļ prezidenta vēlēšanas

Panorāma

Ārkārtējo situāciju pagarina līdz 9. jūnijam

Eiropa veidos savu naudas atmazgātāju sarakstu

Eiropas Komisija rosina veidot vienotu iestādi cīņai ar naudas atmazgāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Cīņai ar naudas atmazgāšanu Eiropā ir jābūt saskaņotākai. Tādēļ vairāk funkciju šajā jomā būtu nepieciešams nodot Briseles rokās. Ar tādu priekšlikumu ceturtdien, 7. maijā, nāca klajā Eiropas Komisija (EK). Tā arī plāno rosināt izveidot centralizētu iestādi, kas koordinēs cīņu ar naudas atmazgāšanu visās bloka dalībvalstīs.

Eiropas Komisija rosina veidot vienotu iestādi cīņai ar naudas atmazgāšanu
00:00 / 03:00
Lejuplādēt
Cīņa ar naudas atmazgāšanu Eiropā šobrīd ir uzticēta katras valsts kompetentajām iestādēm. Tomēr shēmas, ko izmanto noziedznieki, bieži mēdz būt starptautiskas. Tādēļ pēc vairākiem lieliem naudas atmazgāšanas skandāliem EK ir secinājusi, ka šajā jomā ir nepieciešama vienotāka pieeja.

 

"Kopumā Eiropas Savienībā ir pietiekami strikta likumdošana cīņai ar naudas atmazgāšanu, taču tā netiek vienmērīgi piemērota visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Līdz ar to, pasākumu plānā mēs paredzam lielāku kompetenci Eiropas Savienības institūcijām cīņai ar naudas atmazgāšanu," stāstīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

Kā zināms, "Danske Bank" naudas atmazgāšanas lietā starp Igaunijas un Dānijas atbildīgajām iestādēm kādu laiku pastāvēja nesaprašanās par to, kuram būtu jāuzrauga Igaunijas filiāles darbība.

"Danske Bank" gadījumu piemin arī Dombrovskis, runājot par vienotās iestādes izveidi cīņai ar naudas atmazgāšanu.

Pēc viņa teiktā, vēl nav skaidrs, vai netīro finanšu darījumu apkarošanu vajadzētu uzticēt pilnīgi jaunai iestādei, vai arī tomēr likt ar to nodarboties jau pastāvošajai Eiropas Banku iestādei jeb institūcijai.

"Te gan jāsaka, ja runājam par Eiropas Banku institūciju, tad tādā gadījumā būs jāpārskata šīs Eiropas Banku institūcijas pārvaldība, lai nodrošinātu to, ka šī institūcija ar šiem uzdevumiem varētu efektīvi tikt galā. Jo diemžēl ir bijuši arī negatīvi precedenti, kad Eiropas Banku institūcija atteicās rīkoties saistībā ar "Danske Bank" skandālu, kas bija viens no lielākajiem naudas atmazgāšanas skandāliem Eiropā," skaidroja Dombrovskis.

Tāpat EK ir publicējusi atjaunotu sarakstu ar problemātiskām valstīm, kur cīņa ar naudas atmazgāšanu nenotiek pietiekami efektīvi. Tajā ir iekļautas tādas valstis kā Bahamu salas, Barbadosa, Gana, Mongolija un Panama.

Savukārt no saraksta ir svītrota Bosnija un Hercegovina, Etiopija, Gajāna, Laosa, Šrilanka un Tunisija.

Eiropas Savienības valstu teritorijas, kas pazīstamas kā nodokļu paradīzes, šajā sarakstā netiek iekļautas, jo, kā uzskata Dombrovskis, tās var ietekmēt ar citiem līdzekļiem.

Tiek paredzēts arī stiprināt sadarbību starp bloka dalībvalstu dienestiem, kas cīnās ar naudas atmazgāšanu. Lai veicinātu vienotāku pieeju, ir paredzēts mainīt arī pašreizējo noteikumu juridisko pamatojumu. Pagaidām nav zināms, kad šie priekšlikumi varētu stāties spēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti