Eiropas Komisija piešķir 367 miljonu eiro atbalstu divu Baltijas valstu enerģētikas infrastruktūras projektu īstenošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Komisija pieņēmusi lēmumu par atbalsta piešķiršanu reģionam nozīmīgu enerģētikas infrastruktūras projektu ar būtisku pārrobežu ietekmi īstenošanai. Tostarp piešķirts atbalsts 322 miljonu eiro apmērā Baltijas valstu elektroenerģijas sinhronizācijas projekta un 44 miljonu apmērā Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošanas projekta īstenošanai, informēja Ekonomikas ministrijā.

Baltijas valstu sinhronizācijas projekta pirmās fāzes pasākumu kopējās izmaksas ir 430,4 miljoni eiro, no kuriem 75% jeb 322,8 miljoni eiro tiks segti no Eiropas finansējuma, bet pārējās izmaksas - Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmu operatoriem - "Litgrid AB", AS "Augstsprieguma tīkls" un "Elering" AS.

Savukārt Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošanas projektu, kura pieteicējs ir AS "Conexus Baltic Grid", Eiropas Komisija atzina par labi izstrādātu un rūpīgi izvērtētu īpaši no pārrobežu ietekmes un ieguvumu viedokļa, pamatojot projekta īstenošanas sniegtos ieguvumus ne tikai Latvijai, bet visai Baltijai. Modernizācijas projekta īstenošanas rezultātā tiks nodrošināta pilnvērtīga sistēmas darbība, kad tiks pabeigti gāzes starpsavienojumi starp Poliju-Lietuvu (GIPL) un Somiju-Igauniju ("Balticconnector"). Šā projekta kopējās izmaksas plānotas 88 miljonu eiro apmērā, no kurām 50% jeb 44 miljoni eiro tiks segti no Eiropas finansējuma, bet pārējā daļa - no "Conexus Baltic Grid" puses.

Uzņēmumā "Conexus Baltic Grid" skaidroja, ka vēl nepieciešamais finansējums tiks piesaistīts ar investīciju banku starpniecību. Kopumā sešos gados ieguldījumi tiks novirzīti krātuves modernizācijas trīs virzieniem – virszemes infrastruktūras modernizācijai, gāzes urbumu remontiem, esošā gāzes pārsūknēšanas aprīkojuma modernizācijai, kā arī jauna kompresora iegādei, ar kura uzstādīšanu tikšot sākts viens no pēdējo gadu vērienīgākajiem Inčukalna krātuves infrastruktūras attīstības projektiem.

Kopumā tā mērķis ir paplašināt krātuves darbību, lai tā varētu saglabāt savu funkcionalitāti pēc spiediena palielināšanas Baltijas pārvades sistēmā.

Galvenais ieguvums no projekta ir spēja samazināt dabasgāzes izņemšanas jaudu atkarību no gāzes rezervju apjoma Inčukalna krātuvē.

Modernizācija ļaušot nākotnē kāpināt Inčukalna krātuves pozīcijas kā dabasgāzes sistēmas infrastruktūrai svarīgam operatoram Baltijas un Skandināvijas reģionā, paziņojumā medijiem norāda “Conexus” valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

KONTEKSTS:

"Conexus" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums, kas izveidots pēc dabasgāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" sadales, nodalot no tā gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru, tostarp Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Latvijas valstij kopumā pieder 34,36% "Conexus" akciju, Krievijas "Gazprom" - aptuveni 34%, bet "Marguerite" – 29% akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti