Eiropas Komisija ļauj «airBaltic» pamatkapitālā ieguldīt pusi no prasītā – 45 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi Latvijas valdības investīcijas 45 miljonu eiro apmērā lidsabiedrības "airBaltic" pamatkapitālā, lai kompensētu Covid-19 pandēmijas radītos zaudējumus un atbalstītu ekonomiskās krīzes pārvarēšanu. Tādējādi EK devusi akceptu aviokompānijā ieguldīt pusi no Latvijas valdības iepriekš prasītās summas.

Ministru kabinets kā Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" vairākuma akcionārs 2021. gada augustā apstiprināja 90 miljonu eiro investēšanu "airBaltic" pamatkapitālā.

Pārējai investīcijas daļai vēl jāsaņem EK apstiprinājums, paziņojumā medijiem norādīja "airBaltic".

"Mūsu galvenā akcionāra atbalsts krīzes pārvarēšanai atspoguļo tā izpratni par "airBaltic" pozitīvo ietekmi uz ekonomiku. Eiropas Komisija secinājusi, ka Covid-19 pandēmija kvalificējas kā ārkārtējs notikums, lai dalībvalstu ārkārtējie intervences pasākumi ar pandēmiju saistīto zaudējumu kompensēšanai tiktu uzskatīti par pamatotiem," sacīja  "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss.

"airBaltic" norādīja, ka Covid-19 pandēmijas dēļ aviokompānijas pārvadāto pasažieru skaits 2020. gadā samazinājās par 73% un būtiski tika ietekmēta lidsabiedrības darbība. Lai atbalstītu vietējo ekonomiku, valdība sniedza un turpina sniegt palīdzību visām krīzes smagi skartajām nozarēm, tostarp "airBaltic".

KONTEKSTS:

Ministru kabinets jau 2020. gada maijā nolēma atbalstīt nacionālo aviokompāniju "airBaltic", ieguldot tās pamatkapitālā līdz 250 miljoniem eiro. Tādējādi Latvijas valstij piederošā akciju daļa no 80,05% pieauga līdz 96,14%, otram akcionāram – Larsam Tūsenam – ar viņam pilnībā piederošo SIA "Aircraft Leasing1" tobrīd piederēja 3,86%.

Valsts kontrole iepriekš secināja: arī pirms Covid-19 pandēmijas "airBaltic" finansiālā neatkarība jeb pašu kapitāla apjoms bijis zems, un tas pēdējos gados arvien samazinājies. Tāpēc revidenti neizslēdza iespēju, ka ieguldījums "airBaltic" pamatkapitālā būtu nepieciešams arī tad, ja pasaule nesaskartos ar Covid-19 pandēmiju.

Piecu līdz septiņu gadu laikā plānots atgūt valsts ieguldīto aviokompānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti