EK: Ja nopietni ierobežos gāzes piegādes no Krievijas, eirozonas atveseļošanās no pandēmijas gandrīz apstātos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Komisija savās jaunākajās ekonomikas prognozēs norādījusi, ka gadījumā, ja dabasgāzes piegādes no Krievijas tiktu nopietni traucētas, eirozonas atveseļošanās no Covid-19 pandēmijas radītajām sekām teju vai apstātos, bet cenas pieaugtu vēl straujāk.

Eiropas Komisijas pavasara ekonomikas prognozēs lēsts, ka šogad gan Eiropas Savienības, gan eirozonas ekonomikā gaidāms kāpums par 2,7%, bet nākamgad būs pieaugums par 2,3%. Savukārt inflācija eirozonā atbilstoši prognozēm būs attiecīgi 6,1% un 2,7%, un šīs prognozes ir sliktākas, ja salīdzina ar iepriekšējām.

Eiropas Komisija: Ja tiktu nopietni ierobežotas gāzes piegādes no Krievijas, eirozonas atveseļošanās no pandēmijas gandrīz apstātos
00:00 / 00:30
Lejuplādēt

Krievijas gāzes plūsmas traucējumi joprojām ir galvenais risks, kas var iedzīt recesijā tādas valstis kā Vācija, kas ir reģiona lielākā ekonomika. Kanclers Olafs Šolcs jau brīdinājis par nopietnu ekonomisko krīzi šāda scenārija gadījumā.

Paredzams, ka atgūšanās no vīrusa ierobežojumu radītā šoka būs lēnāka, nekā sākotnēji tika uzskatīts. Patēriņa cenu pieaugums pagājušajā mēnesī sasniedza jaunu rekordu – gandrīz četras reizes pārsniedzot Eiropas Centrālās bankas mērķi – 2%.

KONTEKSTS:

24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Krievijas agresija pret Ukrainu izraisījusi vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas. Daudzi rietumvalstu uzņēmumi nolēmuši aiziet no Krievijas tirgus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti