Dienas notikumu apskats

Austrijā darbu sākusi jaunā valdība, kuru vada konservatīvo pārstāvis Sebastians Kurcs

Dienas notikumu apskats

"Augstsprieguma tīkls" kļūst par Inčukalna gāzes krātuves operatora akcionāru

EK sāk izmeklēšanu par "Ikea" un Nīderlandes iespējamo vienošanos par nodokļu atlaidēm

Eiropas Komisija izmeklē Nīderlandes nodokļu atvieglojumus uzņēmumam «Ikea»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) sāk izmeklēšanu saistībā ar zviedru mēbeļu koncerna „Ikea” iespējamo vienošanos ar Nīderlandi, kas uzņēmumam ļāvis izvairīties no nodokļa maksājuma aptuveni viena miljarda eiro apmērā. Īpaša uzmanība tiks pievērsta Nīderlandes nodokļu norunām ar „Ikea” 2006. un 2011.gadā.

Šajā izmeklēšanā EK padziļināti skatīs, kā „Ikea” izmantojusi „Inter Ikea” filiāli, lai panāktu nodokļu samazinājumu par veikalu ieņēmumiem visā pasaulē.

Zviedru mēbeļu koncerns „Ikea” no 2009. līdz 2014.gadam varētu būt izvairījies no nodokļu maksājumiem aptuveni viena miljarda eiro apmērā, norādīts pērn publicētājā Eiropas Parlamenta Zaļo partijas ziņojumā.

Savukārt Eiropas Komisija pagaidām par iespējamiem nodokļu zaudējumiem saistībā ar „Ikea” informāciju nav sniegusi. Tās pārstāve Lusija Kode uzsvēra, ka padziļinātās izmeklēšanās rezultātā tiks noskaidrots, vai „Ikea” struktūrvienībai Nīderlandē „Inter Ikea” ir tikušas piemērotas nodokļu atlaides, kas ir uzskatāms par Eiropas Savienības valsts atbalsta pārkāpumu.

„Šodien Eiropas Komisija sākusi padziļinātu izmeklēšanu saistībā ar Nīderlandes nodokļu politiku attiecībā pret „Ikea”. Mums ir aizdomas par divām nodokļu norunām 2006. un 2011.gadā, kuras ļāvušas samazināt “Ikea” nodokļos maksājamo summu.

Tādējādi zviedru mēbeļu ražotājs tika nostādīts izdevīgākā stāvoklī nekā pārējie tirgus dalībnieki, uz kuriem attiecās vispārējie Nīderlandes nodokļu nosacījumi,” norādīja EK pārstāve.

Eiropas Komisijas paziņojumā arī teikts, ka izmeklēšana tiks koncentrēta uz divām nodokļu norunām, kas panāktas starp Nīderlandi un Nīderlandē bāzēto struktūrvienību "Inter Ikea", kura no 2006.gada līdz 2011.gadam saņēma franšīzes nodevas no "Ikea" veikaliem visā pasaulē. Šī perioda laikā Nīderlande atļāva "Inter Ikea" samaksāt apjomīgu licencēšanas nodevu citai "Ikea" struktūrvienībai Luksemburgā, tādējādi pārvietojot ieņēmumus uz jurisdikciju, kurā tie netika aplikti ar nodokļiem.

Līdzīgi bija pēc 2011.gada, kad pēc Briseles pieprasījuma tika veikti likuma grozījumi Luksemburgā, pēc kuras "Inter Ikea" panāca otru nodokļu vienošanos ar Nīderlandi. Šoreiz tika ietverta jau daudz sarežģītāka aizdevuma vienošanās ar "Ikea" struktūrvienību Lihtenšteinā, kura atkal atļāva Zviedrijas uzņēmumam pārvietot ar nodokļiem apliekamos ieņēmumus uz jurisdikciju ar zemiem nodokļiem.

Eiropas Savienības konkurences komisāre Margrēte Vestagere uzsvēra, ka visiem uzņēmumiem – mazajiem, vidējiem vai lielajām korporācijām – ir jāmaksā taisnīgi nodokļi.

''Ikea'' grupa kopš tās izveidošanas 1943.gadā ir privāts uzņēmums, un tam ir sarežģīta korporatīvā struktūra. Turklāt to vēl arī pārvalda dažādi fondi, kas līdz šim ļāvuši kompānijai izvairīties no Zviedrijas augstajiem nodokļiem.

Jāatgādina, ka Eiropas Komisija pēdējos pāris gados īpaši aktīvi vēršas pret šādiem negodīgas konkurences piemēriem, kad lielie starptautiskie uzņēmumi saņem īpašas nodokļu priekšrocības, kādas nesaņem mazie vai vietējie uzņēmumi.

Līdzīgas izmeklēšanas EK ir veikusi par “Amazon”, “Starbucks”, “Fiat”, “McDonalds” un “Apple”. Piemēram, secināts, ka slavenais datoru un telefonu ražotājs “Apple” vien uz nodokļiem tādā veidā ietaupījis vairāk nekā 13 miljardus eiro, kas tam tagad jāatmaksā Īrijai. Īrija sākumā lēmumu pārsūdzēja, bet šī mēneša sākumā tomēr piekāpās un no “Apple” naudu pieņems.

“Amazon” arī likts atmaksāt Luksemburgai 250 miljonus eiro. Tiesa gan, šo EK lēmumu Luksemburga ir pārsūdzējusi. Tāpat “Starbucks” un “Fiat” jāatmaksā Nīderlandei un Luksemburgai 20-30 miljoni, bet “McDonalds” nodokļu lieta vēl tiek izmeklēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti