Eiropas Komisija iesaka nākamgad sākt atteikties no plaša iedzīvotāju atbalsta energocenu krīzē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Komisija iesaka no nākamā gada sākt atteikties no plaša iedzīvotāju atbalsta enerģētikas cenu krīzes pārvarēšanai. Tāds padoms ir iekļauts trešdien, 8. martā, publicētajos fiskālās politikas ieteikumos. Šos līdzekļus drīzāk vajadzētu novirzīt investīcijām zaļās un digitālās pārkārtošanās nodrošināšanai.

Eiropas Komisija uzskata, ka smagākais enerģētikas cenu lēciens ir aiz muguras un situācija sāk stabilizēties.

"Pēdējo trīs gadu laikā Eiropas Savienības valstu valdības ir sniegušas ievērojamu atbalstu mājsaimniecībām un uzņēmumiem, ko ietekmēja vispirms pandēmija un tad augstās enerģētikas cenas. Bet šis atbalsts nevar turpināties mūžīgi," skaidroja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

"Tā kā enerģētikas cenas ir samazinājušās, ir jāsāk pakāpeniski atteikties no visiem atbalsta mehānismiem, sākot no vispārīgākajiem. Ir pagājis laiks, kad bija vajadzīgs plašs fiskālais stimuls. Tagad ir laiks mainīt ātrumu un skatīties nākotnē, no fiskālā viedokļa, ir jāmaina fokuss," uzskata Dombrovskis.

KONTEKSTS:

Pandēmijas laikā valdība atvēlēja ievērojamus līdzekļus dīkstāves pabalstiem Covid-19 ierobežojumu skarto uzņēmumu darbiniekiem, atbalstu varēja saņemt arī uzņēmumi. Savukārt vēlāk, kad pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā energoresursu cenas kāpa īpaši strauji, valdība nolēma atvēlēt 422,2 miljonu eiro papildu atbalstam iedzīvotājiem un uzņēmumiem energocenu krīzes pārvarēšanai. 

Dažādi atbalsta veidi gan mājsaimniecībām, gan uzņēmējiem šajā laikā ieviesti arī citās Eiropas valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti