Pusdiena

ASV Tramps atbalsta ierīces aizliegšanu, kas padara šaujamieročus ātrākus un bīstamākus

Pusdiena

Pusdiena 22.02.2018

Eiropas Centrālās bankas viceprezidenta izvēle izraisa plašu kritiku

Eiropas Centrālās bankas viceprezidenta izvēle izraisa plašu kritiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) pēdējās dienās ir piesaistījusi sev uzmanību ne tikai ar ierobežojumu uzlikšanu Latvijas komercbankai "ABLV Bank" un diskusijām par tās spēju efektīvi uzraudzīt banku sektoru, bet arī ar jaunā viceprezidenta izvēli. Eirozonas finanšu ministri ir vienojušies šajā ietekmīgajā amatā iecelt vienu no saviem kolēģiem – Spānijas finanšu ministru Luisu Degindosu. Tas izsauca visai plašu kritiku.

Eirozonas finanšu ministri lielā vienprātībā atbalstīja Spānijas kolēģa Luisa Degindosa iecelšanu ECB viceprezidenta amatā. Otrais kandidāts – Īrijas centrālās bankas vadītājs Filips Leins – īsi pirms balsojuma atsauca savu kandidatūru. Līdz ar to Degindoss palika vienīgais pretendents uz šo krēslu.

Finanšu ministru lēmums ir pretrunā tam, ko ir gribējuši Eiropas Parlamenta deputāti. Viņi uzstāja, ka īru kandidāts labāk atbilst darbam ECB. Tomēr ministri ir nolēmuši iecelt šajā ietekmīgajā amatā politiķi, nevis baņķieri. Turklāt vienu no sava vidus.

Jaunais Eirogrupas vadītājs Māriu Sentenu preses konferencē bija spiests atvairīt pamatīgu kritikas vilni.

"Tā kā man ir bijusi iespēja strādāt ar abiem kandidātiem, es gribu pasvītrot, ka abi ir augstas raudzes profesionāļi. Un es ticu tam, ka visi ministri ir veikuši kandidātu izvērtējumu neatkarīgi, rūpējoties par to, lai atrastu cilvēku, kura vadībā Eiropas Centrālā banka turpinātu pildīt savus uzdevumus pēc iespējas labāk," teica Sentenu.

Sentenu vairākkārt pasvītroja, ka Degindoss ir spējis palīdzēt Spānijai pārvarēt krīzi. Tagad šīs valsts ekonomika aug visai strauji.

Turklāt viņam ir arī liela pieredze būtisku lēmumu pieņemšanā. Degindosu aizstāvēja arī Eiropas Savienības finanšu un nodokļu komisārs Pjērs Moskovisī.

"Mums nevajadzētu nepamatoti tiesāt Luisu Degindosu. Bija vairāki kandidāti, starp kuriem tika veikta izvēle. Par to var diskutēt, un katrai pusei ir savi argumenti. Tomēr es uzskatu, ka dažreiz politiķi var būt piemēroti ieņemt amatus, kas nav pilnībā politiski," sacīja Moskovisī.

Gan komisārs Moskovisī, gan Eirogrupas vadītājs vairākkārt norādīja, ka ECB viceprezidenta izvēle ir bijusi godīga un atklāta.

Tomēr daudzi uzskata, ka šī lēmuma pamatā ir politiska vienošanās. Vēl ne tik sen Degindoss tika minēts starp kandidātiem uz Eirogrupas vadītāja posteni.

Tomēr sociālisti panāca, ka šis amats paliek viņu rokās un tajā tika iecelts portugālis Sentenu.

Līdz ar to tagad Spānijas finanšu ministram, kurš pārstāv Eiropas Tautas partiju grupu, tika atrasts jauns amats Eiropas institūcijās. Turklāt viņa iecelšana paver iespēju, ka par nākamo ECB prezidentu kļūs vācietis Jenss Veidemans, kurš pašlaik vada Vācijas Federālo banku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti