Eiropas Centrālā banka palielina bāzes procentlikmi līdz 3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma paaugstināt galveno bāzes procentlikmi par 0,5 procentpunktiem līdz 3%.

ECB padomes sēdē Frankfurtē arī nolemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 2,5% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 3,25%. Arī abas šīs likmes palielinātas par 0,5 procentpunktiem.

Jaunās likmes būs spēkā no 8. februāra.

Procentlikmes ECB padome palielinājusi piekto sanāksmi pēc kārtas.

Pēc sanāksmes publiskotajā ECB padomes paziņojumā uzsvērts, ka "padome turēsies pie uzsāktā kursa, kas ietver būtisku procentlikmju paaugstināšanu stabilā tempā, saglabājot tās līmenī, kas ir pietiekami ierobežojošs, lai savlaicīgi panāktu, ka inflācija atkal atbilst 2% vidējā termiņa mērķrādītājam".

"Ņemot vērā pamatinflācijas spiedienu, padome paredz, ka nākamajā monetārās politikas sanāksmē martā tā paaugstinās procentlikmes vēl par 50 bāzes punktiem un tad novērtēs monetārās politikas turpmāko virzību," norāda padome.

 

KONTEKSTS: 

ECB procentu likmes paaugstina, mēģinot mazināt inflāciju. Iepriekš galvenā bāzes procentlikme paugstināta pērn decembrī – līdz 2,5%. Tādējādi procentu likmes ECB palielināja ceturto sanāksmi pēc kārtas. ECB procentlikmes kāpums netieši sadārdzina arī iedzīvotāju hipotekāro kredītu maksājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti