Eiropas aptiekās medikamenti varētu kļūt pieejamāki aptuveni pēc mēneša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropa šoziem pieredz antibiotiku un citu medikamentu trūkumu augstā pieprasījuma un piegāžu ķēžu pārtraukumu dēļ. Tuvākajā laikā zāļu tirgus varētu stabilizēties, taču tas būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas reģionā, lēš nozares pārstāvji. Pašlaik Eiropā plaši izplatās sezonālā gripa, Covid-19 un respiratori sincitiālais vīruss.

Dažādu vīrusu izplatības dēļ Eiropā jau kopš oktobra ir augsts pieprasījums pēc antibiotikām, pretsāpju un pretdrudža zālēm. Zāļu ražotāji nespēj apmierināt pieprasījumu, tāpēc aptiekās nav nopērkami daudzi medikamenti, jo īpaši bērniem paredzētie.

Tāpat daudzviet trūkst pretsāpju un pretdrudža medikamentu, piemēram, paracetamola un ibuprofēna.

Zviedrijā trūkst epilepsijas medikamentu, Polijā vērojams diabēta, atsāpināšanas un vēža ārstēšanas medikamentu trūkums.

Patentbrīvo medikamentu ražotāju asociācijas "Medicines for Europe" ģenerāldirektors Adrians van den Hovens interneta medijam "Euractiv.com" paziņojis, ka medikamenti varētu būt pieejamāki aptuveni pēc mēneša, kad ir gaidāma inficēšanās gadījumu skaita samazināšanās.

Viņš gan atzina: ja koronavīrusa izplatība joprojām būs ļoti augsta, medikamentu tirgus atgriešanās normālā režīmā var aizkavēties.

Zāļu ražotāji pašlaik pielāgojoties augstajam pieprasījumam, pieņemot vairāk darbinieku.

Van den Hovens skaidro, ka Covid-19 pandēmijas laikā ievērojami saruka pieprasījums pēc antibiotikām, jo cilvēki strādāja no mājām un publiskā vidē lietoja sejas maskas, tādēļ mazāk slimoja. Antibiotiku ražotāji bija pielāgojušies mazākam pieprasījumam, bet tagad tas ir pieaudzis.

Turklāt intensīvāka slimību izplatīšanās tika prognozēta uz Ziemassvētkiem, bet saslimstība sāka palielināties jau daudz ātrāk, oktobrī un novembrī.

Medikamentu pieejamību ietekmē arī citas problēmas, piemēram, iepakojuma ražošanā izmantotā papīra deficīts, jo gan Krievija, gan Ukraina bija lielas papīra ražotājas.

Šoziem pieredzētais medikamentu deficīts kārtējo reizi apliecinājis nepieciešamību Eiropai stiprināt savu stratēģisko autonomiju.

"Viena no krīzes mācībām ir tāda, ka Eiropa nedrīkst par 95% būt atkarīga no dažām Āzijas valstīm, kas piegādā medikamentus," norāda Francijas valdības pārstāvis Olivjē Verāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti