Dienas ziņas

Reida laikā pārbauda automašīnu riepu stāvokli

Dienas ziņas

28. janvāris – svētku diena grāmatām

Izveidota Rucavas baltā sviesta ieviešanas komisija

Eiropas aizsardzību ieguvušais Rucavas baltais sviests – grūti nopērkams

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizvadītā gada rudenī Eiropas Savienības (ES) aizsargāto produktu sarakstā iekļāva Rucavas balto sviestu. Iegūtais statuss uzliek arī pienākumus rūpēties par produkta kvalitāti, ražošanas paplašināšanu un virzību tirgū. Lai izpildītu izvirzītos uzdevumus, rucavnieki nolēmuši izveidot Rucavas baltā sviesta ieviešanas komisiju.

Pašā Rucavas centrā radošajā darbnīcā-veikaliņā iespējams iegādāties vietējo mājražotāju darinājumus, arī ēdamlietas.

Taču šajā, tūristiem un iebraucējiem tik iecienītajā vietā Rucavas baltais sviests pagaidām piedāvājumā esot ļoti reti, atzīst radošās darbnīcas īpašniece.

"Cilvēki jautā, it sevišķi tie, kas ir dzirdējuši, ka tas statuss ir piešķirts, kur var nopirkt. Tad ir jātaisnojas, ka īsti nav, kur nopirkt,"  norāda veikala īpašniece Līga Ate.

Par Rucavas baltā sviesta ieviešanu, produkta kvalitāti, kā arī citiem ar šo saistītiem organizatoriskajiem darbiem, atbildīga ir Rucavas novada dome. Tā pirms trim gadiem iesniegusi pieteikumu Zemkopības ministrijā, lūdzot Rucavas baltajam sviestam, kas arī tika piešķirta.

Lai izpildītu noteiktās prasības, domes deputāti pieņēmuši lēmumu – izveidot Rucavas baltā sviesta ieviešanas komisiju trīs cilvēku sastāvā, kurā pārstāvēta pašvaldība, ražotājs, lauksaimnieki.

"Viena no iespējām, kas saistīta ar uzņēmējdarbības veicināšanu, lai šīs vērtības nepazustu," teica Rucavas novada domes priekšsēdētājs Jānis Veits.

ES nosacījumi paredz, ka Rucavas balto sviestu drīkst ražot tikai Rucavā no vietējo piensaimniecību produktiem. Šobrīd tā ražošanai atļauja ir Rucavas tradīciju klubam "Zvanītājos". Galvenā senās receptes lietpratēja un baltā sviesta kulšanas vecmeistare ir Mirdza Ārenta. Pērnajā gadā esot saražoti 150 kilogrami sviesta, kas gan realizēts zaļajos tirdziņos, gan sagatavots pēc pasūtījuma.

Pieprasījums augot, līdz ar to jaunajai komisijai nāksies domāt, kā palielināt Rucavas baltā sviesta ražošanas apjomus.

"Mums ir ļoti jādomā, kā mēs, Rucavas sievas, apmācīsim daudzas rucavnieces, lai nevis vienkārši taisītu Rucavas balto sviestu – sanāks, nesanāks. Pirmais ir jāizstrādā nolikums, kā mēs nodrošināsim, lai būtu kvalitāte," teica Rucavas baltā sviesta ieviešanas komisijas vadītāja Sandra Aigare.

Rucavas baltā sviesta ieviešanas komisijai pirmais uzdevums ir izstrādāt nolikumu, kam sekotu arī konkrētas rīcības, kas veicinātu produkta ražošanas pieaugumu, mārketinga pasākumus un jaunus noieta tirgus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti