Dienas notikumu apskats

Bez brīdinājuma Norvēģijai Krievija sāk mācības Barenca jūrā

Dienas notikumu apskats

Eiropas Komisija prasa vairāk naudas ārlietām

Eiropas Parlaments atbalstījis jaunas palīdzības programmas piešķiršanu Ukrainai

Eiroparlaments atbalsta miljarda eiro aizdevumu Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairums Eiropas Parlamenta deputātu trešdien, 13.jūnijā, atbalstīja jaunas palīdzības programmas piešķiršanu Ukrainai. Līdz ar to Ukraina tuvākajā laikā saņems vienu miljardu eiro lielu aizdevumu, kuru sadalīs divos līdzvērtīgos maksājumos.

Iepriekš debatēs Strasbūrā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis uzstāja, ka turpmākais atbalsts Ukrainai ir ārkārtīgi nepieciešams, lai iesāktās reformas un cīņa ar korupciju tiktu turpinātas.

“Par” nobalsoja visas lielākās politiskās frakcijas, turpretī eiroskeptiķi un komunisti bija “pret”.  Iveta Grigule-Pēterse un Andrejs Mamikins balsojumā ir atturējušies, bet Miroslavs Mitrofanovs no Latvijas Krievu savienības kopā ar pārējiem zaļajiem balsoja “par”.

Lielākais klupšanas akmens aizdevuma piešķiršanā līdz šim ir bijusi kavēšanās ar Pretkorupcijas tiesas izveidi. Tomēr aizvadītajā nedēļas nogalē Ukrainas parlaments beidzot atbalstīja tās dibināšanu. Turklāt jaunais likums paredz, ka tiesnešus atlasīs neatkarīga starptautisku ekspertu komisija. Tai būtu jānodrošina, ka šajā nozīmīgajā iestādē strādās profesionāli un godīgi tiesneši.

Eiropas Parlamenta Tautas partiju grupas priekšsēdētāja vietniece Sandra Kalniete uzsvēra, ka tieši šīs prasības izpilde palīdzēja vairumam Eiropas Parlamenta deputātu izšķirties par turpmāko atbalstu Ukrainai.

“Pēc Latvijas pieredzes mēs zinām, cik grūti veidojās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, cik vispār ir ļoti grūti cīnīties ar šo neredzamo vielu, kas saucās korupcija, ar tiesiskiem un likumiskiem paņēmieniem,” norādīja Kalniete.

“Bet tas ir vienīgais veids. Turklāt mūsu bažas jau ir saistītas ar priekšā stāvošajām vēlēšanām – vispirms prezidenta vēlēšanām Ukrainā un tad parlamenta vēlēšanām. Jo noskaņojums cilvēkiem ir slikts. Viņi redz to nelikumību, kas apkārt notiek un uzskata, ka valdība un prezidents dara pārāk maz, lai korupciju apkarotu,” sacīja Kalniete.

Arī Ukrainas Nacionālā pretkorupcijas biroja vadītājs Artjoms Sitņiks sarunā ar Latvijas Radio savulaik uzsvēra, ka tiesas šobrīd Ukrainā ir vājais posms cīņā ar korupciju. Tās neskata lietas pietiekami ātri, mēdz neapzināties korupcijas nozīmi, un tiesneši ne vienmēr ir zinoši šādās lietās.

Daudzi deputāti pirms balsojuma šaubījās, vai Ukrainai būtu jādod vairāk naudas, ja tā nav spējusi izpildīt iepriekšējās palīdzības programmas nosacījumus. Tādēļ parlaments pievienoja īpašu deklarāciju, mudinot Eiropas Komisiju stingri uzraudzīt reformas Ukrainā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis arī piebilda, ka neizpildītās prasības no iepriekšējās palīdzības programmas ir pārceltas uz jauno.

Neoficiāli ir zināms arī tas, ka, ja starptautiskie aizdevēji drīzumā nepiešķirs Ukrainai šos līdzekļus, valstij var draudēt defolts jeb nespēja izpildīt savas finansiālās saistības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti