Eiroparlaments atbalsta Lagardas kandidatūru ECB vadītājas amatam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Parlamenta deputāti otrdien, 17. septembrī, Strasbūrā ir devuši piekrišanu Kristīnes Lagardas apstiprināšanai Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidentes amatā. Līdz ar to sagaidāms, ka bijusī Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja un kādreizējā Francijas finanšu ministre jau no 1. novembra ieņems jauno amatu Frankfurtē.  

Eiroparlaments atbalsta Lagardas kandidatūru ECB vadītājas amatam
00:00 / 03:25
Lejuplādēt

Vairums Eiropas Parlamenta deputātu ir atbalstījuši franču politiķes Kristīnes Lagardas iecelšanu Eiropas Centrālās bankas vadītājas amatā. Viņa kandidatūru atbalstīja 394 deputāti, 206 bija pret, bet vēl 49 atturējās.

Līdz ar to ir pārvarēts nopietnākais šķērslis, lai bijusī Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja nomainītu itāļu ekonomistu Mario Dragi. Gala lēmums gan jāpieņem Eiropadomei.

Uzstājoties debatēs, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis (“Jaunā Vienotība”) atgādināja, ka Lagarda kļūs par pirmo sievieti šajā augstajā amatā: “Es pilnībā piekrītu Eiropas Parlamenta Ekonomikas komitejai, kā arī Eiropas Centrālās bankas padomei, ka Kristīnei Lagardai ir visas nepieciešamās kvalifikācijas, lai ieņemtu jauno amatu. Turklāt viņas nozīmēšana sūtīs skaidru signālu par dzimumu līdzsvaru Eiropas Centrālajā bankā. Un Eiropas Parlaments uz to jau vairākkārt ir norādījis. Eiropas Centrālās bankas lomu Eiropas ekonomikā nav iespējams pārspīlēt. Tās uzdevums ir nodrošināt cenu stabilitāti, kas ir priekšnosacījums labi funkcionējošai monetārai telpai.”

Lagardas kandidatūra tika izvirzīta jau vasarā, kad Eiropas Savienības valstu premjeri un prezidenti vienojās par ietekmīgāko bloka amatu sadali. Tomēr bez deputātu vairākuma piekrišanas viņas galīgā apstiprināšana būtu sarežģīta.

Atsevišķās politiskās grupas pauda neapmierinātību ar to, ka Lagarda atteicās ierasties Strasbūrā, lai piedalītos debatēs. Tādēļ komunisti mēģināja pārcelt balsojumu. Bet vairums deputātu uzskatīja, ka lēmumu var pieņemt jau šonedēļ. Turklāt daudzus pārliecināja Lagardas uzstāšanās parlamenta Ekonomikas un monetāro lietu komitejas sēdē septembra sākumā.

Lūk, fragments no viņas teiktā: “Eiropas Centrālajai bankai ir jāuzklausa un jāsaprot tirgus. Tai nav no tiem jāvadās, bet ir jāuzklausa un jāsaprot tajos notiekošais. Bet vienlaikus tai ir jāuzklausa un jāsaprot arī cilvēki, jo valūta galu galā ir kopējais labums, kas pieder iedzīvotājiem. Mēs varam daudz darīt, lai pilsoniskās sabiedrības pārstāvji un iedzīvotāji justu, ka viņiem patiešām pieder mūsu kopējā valūta - eiro, ko iedzīvotāji jau šobrīd ļoti augsti vērtē.”

Lagardas iecelšanu Eiropas Centrālās bankas vadībā var uzskatīt par Francijas prezidenta Emanuela Makrona politisko uzvaru. Daudzi neticēja, ka viņam izdosies panākt Francijas kandidāta apstiprināšanu. It sevišķi tādēļ, ka uz šo amatu pretendēja arī Vācijas centrālās bankas vadītājs Jenss Veidmans. Bija arī divi spēcīgi kandidāti no Somijas. Tomēr, tā kā Vācijas pārstāve Urzula fon der Leiena kļuva par Eiropas Komisijas priekšsēdētāju, Veidmanam nācās atteikties no cerības kļūt par Dragi pēcteci.

Lagarda ieņems jauno amatu laikā, kad daudzi Eiropas ekonomikai paredz jaunu recesiju. Tādēļ centrālās bankas politikai tuvākajos gados var būt sevišķi liela nozīme.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti