Eiroparlaments apstiprina jaunus noteikumus autortiesībām digitālajā jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Radošo profesiju pārstāvjiem un izdevējiem būs vienkāršāk risināt sarunas ar lielajiem interneta uzņēmumiem par autortiesību atlīdzības saņemšanu, paredz Eiropas Parlamenta apstiprinātie autortiesību noteikumi.

ĪSUMĀ: 

  • Interneta platformas būs atbildīgas par lietotāju augšuplādēto saturu.
  • Atsevišķi materiāli - tādi kā  “mēmes” un GIF datnes - izslēgti no direktīvas.
  • Brīva dalīšanās ar saitēm uz ziņu materiāliem, ja tās papildinātas ar “atsevišķiem vārdiem vai ļoti īsiem fragmentiem”.
  • Žurnālistiem jāsaņem daļa no autortiesību atlīdzības par savu darbu, ko saņem viņu pārstāvētās izdevniecības.
  • Vienkāršoti noteikumi jaunuzņēmumu radītām platformām.

Eiropas Parlaments direktīvu pieņēma ar 348 balsīm pret 274, 36 deputātiem atturoties, informēja Eiropas Parlamenta pārstāvniecība Latvijā. Tagad direktīva vēl jāapstiprina dalībvalstīm ES Padomē.

Eiroparlaments apstiprina jaunus noteikumus autortiesībām digitālajā jomā
00:00 / 03:38
Lejuplādēt

Ja dalībvalstis apstiprinās Parlamenta pieņemto tekstu, direktīva stāsies spēkā pēc publicēšanas “ES Oficiālajā Vēstnesī”. ES dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai īstenotu tās prasības.

Direktīvas mērķis ir nodrošināt autortiesību noteikumu tiesību un pienākumu piemērošanu arī interneta vidē. Jaunie noteikumi tieši ietekmēs tādus interneta milžus kā “YouTube”, “Facebook” un “Google News”.

Tehnoloģiju milžiem jādalās ar māksliniekiem un žurnālistiem

Direktīvas mērķis ir radīt vidi, kurā autortiesību turētājiem - īpaši mūziķiem, izpildītājiem un tekstu autoriem - būtu vienkāršāk vienoties par atlīdzību no viņu darbu izmantošanas interneta platformās.

Tas tiks panākts, padarot interneta platformas tieši atbildīgas par tajās augšuplādēto saturu.

Tāpat ziņu izdevējiem būs tiesības pārstāvēto žurnālistu vārdā panākt vienošanos par viņu radīto materiālu izmantošanu ziņu apkopotājos.

Vārda brīvības garantijas

Direktīvā iekļauti vairāki noteikumi vārda brīvības saglabāšanai internetā.

Dalīšanās ar ziņu rakstu fragmentiem arī turpmāk netiks uzskatīta par autortiesību pārkāpumu, taču direktīva neļaus ziņu apkopotājiem šo iespēju izmantot ļaunprātīgi.

Tas nozīmē, ka ziņu pieteikumi - ja vien tie būs ļoti īsi - arī turpmāk parādīsies “Google News” ziņu plūsmā.

Noteikumi arī turpmāk ļaus augšuplādēt aizsargātus materiālus citēšanas, kritikas, kariķēšanas vai parodēšanas nolūkā. Tiesības dalīties ar “mēmēm” un GIF datnēm tiks aizsargātas vēl stingrāk nekā līdz šim.

Vairāki izņēmumi

Noteikumi neattieksies uz materiālu augšuplādi nekomerciālās tiešsaistes enciklopēdijās, piemēram, “Wikipedia”.

Jaunuzņēmumu platformām tiks piemēroti vienkāršoti noteikumi.

Vairāk tiesību autoriem un izpildītājiem

Autori un izpildītāji varēs pieprasīt papildu atlīdzību, ja sākotnējā vienošanās par viņu darbu izmantošanu, salīdzinot ar izplatītāja gūto peļņu, būs paredzējusi “neproporcionāli zemu” atlīdzību.

Atbalsts pētniecībai un kultūras mantojuma saglabāšanai

Direktīva arī paredz, ka ar autortiesībām aizsargātus materiālus varēs vieglāk izmantot pētniecībā, kurā nepieciešama liela apjoma teksta un datu pārmeklēšana (tekstizrace un datizrace). Tas stiprinās Eiropas zinātnieku konkurētspēju.  Saskaņā ar vienošanos autortiesības netiktu piemērotas saturam, kas izmantots mācību vai ilustrācijas nolūkos.

Direktīva arī ļaus bez maksas izmantot ar autortiesībām aizsargātus materiālus kultūras mantojuma saglabāšanai.

Kas mainīsies?

Pašlaik interneta uzņēmumi nav pietiekami motivēti sniegt taisnīgu atlīdzību autortiesību turētājiem, jo tie nav atbildīgi par platformu lietotāju augšuplādēto saturu. Uzņēmumiem saturs jādzēš tikai tad, kad to pieprasa tiesību turētājs. Šī kārtība ir sarežģīta un negarantē taisnīgu atlīdzību.

Padarot interneta uzņēmumus atbildīgus par saturu, uzlabosies tiesību turētāju - īpaši mūziķu, izpildītāju un tekstu autoru, ziņu izdevēju un žurnālistu - iespējas panākt sev labvēlīgākas vienošanās ar interneta platformām.

Direktīvai netrūkst pretinieku un aizstāvju 

Tā ir viena no pēdējā laika vispretrunīgāk vērtētajām reformām. Jauno noteikumu aizstāvji uzskata, ka reforma ļaus pasargāt mazos izdevējus, autorus un laikrakstus no lielo interneta kompāniju diktāta. Savukārt pretinieki saka, ka tas ir mīts un ir satraukti par to, ka varētu tikt ierobežota vārda un izteiksmes brīvība internetā.

Pie Eiropas Parlamenta Latvijas Radio sastapa protestētāju Sofiju no Francijas izdevēju industrijas, kura mudina atbalstīt šos noteikumus. “Tā ir laba direktīva. Mēs kā autori to atbalstām. Tā aizsargā mūs un mūsu darbu. Lai autori varētu turpināt kaut ko radīt, viņiem ir jābūt pasargātiem,” sacīja Sofija.

Izdevēji, it sevišķi nelielie, kaismīgi atbalsta jauno Eiropas autortiesības reformu. Tāpat kā dažādu avīžu pārstāvji viņi nav apmierināti ar to, ka šobrīd interneta platformas var diezgan brīvi un bez atlīdzības izmantot viņu radīto saturu. Izdevēji uzskata, ka tādiem interneta milžiem kā “Google” un “Facebook” būtu jādala peļņa ar autoriem.

Arī deputāti, kuri atbalsta jauno Autortiesību direktīvu, uzskata, ka tajā ir līdzsvarota autoru aizsardzība un vārda brīvība. Viņu vidū arī Konservatīvās grupas eiroparlamentārietis Sadžāds Karims no Lielbritānijas.

“Internets nav un nevar būt neregulēta telpa. Tā attīstība ir radījusi fundamentālu līdzsvara trūkumu, kas iznīcina radošumu Eiropas Savienībā. Un es nevaru saprast, kādēļ tik daudzas platformas nevēlās radīt pareizos priekšnosacījumus radošuma attīstībai. Jo šādi tās pašas sevi nogalina,” uzsvēra Karims.

Savukārt Zaļo grupas deputāte no Vācijas Jūlija Reda  kaismīgi iebilst pret jauno likumu, jo interneta platformām būs jāizmanto augšupielādes filtrus.  

“Šo augšupielādes filtru izmantošana jau tagad parāda, ka tiem ārkārtīgi daudz kļūdu. Visai bieži tie izdzēš atļautu saturu, piemēram, citātus vai parodijas, jo šie filtri nespēj atšķirt autortiesību izņēmumu no autortiesību pārkāpuma. Tāpat arī prasība atrast un iegūt licences no visiem autortiesību turētājiem nesaskan ar to, kā internets tiek mūsdienās izmantots, jo katrs var būt autors un katrs var būt autortiesību turētājs. Ja jūs uzņemat fotogrāfiju vai uzrakstāt rakstu, jūs esat šī materiāla autors un jums pieder uz to autortiesības. Un nebūt ne visi ir pārstāvēti profesionālās organizācijās, kas var pārdot tiesības interneta platformām,” iebildumus izklāstīja Reda.

Pret autortiesību reformu iebilst arī Eiropas patērētāju organizācija BEUC. Tā uzskata, ka jaunie noteikumi ir ārkārtīgi nelīdzsvaroti.

Deputāte Reda, kura tika ievēlēta no Pirātu partijas, uzstāj, ka krietni efektīvāks risinājums būtu pašreizējā reklāmas tirgus modeļa izmaiņas. Šobrīd lauvas tiesu no reklāmām internetā saņem lielās interneta kompānijas. Ja izdevēji un avīzes spētu iegūt daļu no šīs naudas, viņi varētu saņemt pienācīgu samaksu par savu darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti