Eiroparlamentārieši sāk noslēdzošo diskusiju par vairāku plastmasas izstrādājumu aizliegumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Parlamentā (EP) šodien sāksies noslēdzošās debates par vairāku plastmasas izstrādājumu aizliegšanu. Balsojums par dokumentu plānots trešdien.

EP pārstāvji informē, ka no 2021. gada plānots aizliegt vienreiz lietojamo plastmasas šķīvju, galda piederumu, vates kociņu un citu plastmasas izstrādājumu tirdzniecību. Šie priekšmeti veido vairāk nekā 70% pasaules okeāna piesārņojuma. Parlamenta Vides komitejas deputāti aizliedzamo preču sarakstu papildinājuši ar ļoti viegliem plastmasas maisiņiem, putu polistirola pārtikas iepakojumu un citiem izstrādājumiem, taču par šiem priekšlikumiem vēl gaidāmas aktīvas debates.

Diskusijas notiks arī par citām idejām, kā mazināt vides piesārņojumu, tostarp iespēju samazināt plastmasu saturošu cigarešu filtru ražošanu. Otrdien paredzēts balsojums arī par jauniem dzeramā ūdens kvalitātes standartiem, kuros tiks noteikts maksimāli pieļaujamais kaitīgo vielu daudzums.

KONTEKSTS:

Eiropas Komisija plāno aizliegt vairākus vienreizējās lietošanas produktus no plastmasas un piemērot dalībvalstīm sodus par plastmasas atkritumiem, kurus nav iespējams pārstrādāt, vasarā ziņoja “Deutsche Welle”. Tāpat plānots ierobežot mikroplastmasas lietošanu kosmētikas līdzekļu ražošanā. Eiropas Savienībā saražo 18 procentus no pasaules plastmasas un industrijā esot nodarbināti 1,5 miljoni cilvēku.
 
Valsts vides dienesta (VVD) dati par veikalos izplatīto plastmasas maisiņu daudzumu liecina, ka katrs Latvijas iedzīvotājs gada laikā izlieto kilogramu tā saukto mazo maisiņu jeb vidēji vienu divus katru dienu. Vēl mazliet vairāk lieto tos maisiņus, kas sver vairāk par trim gramiem. Turklāt – kopš par lielajiem maisiem obligāti jāmaksā, sīkos lieto par 60% vairāk.
 
Tādi statistikas dati, videi uzliktais slogs un Eiropas direktīva Latvijas likumdevējam liek ķerties pie stingriem mēriem – ar nākamo gada būs jāmaksā arī par mazajiem maisiņiem, bet pēc septiņiem gadiem maisus aizliegs vispār.
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti