Eiropadome vienojas par Enerģētikas savienības veidošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropadomes sanāksmē Beļģijas galvaspilsētā Briselē ceturtdienas vēlā vakarā ir panākta vienošanās par Eiropas Enerģētikas savienības izveidošanu. Tuvākajā laikā tiks sagatavotas attiecīgās izmaiņas Eiropas Savienības (ES) likumdošanā.

Eiropas Savienības valstu līderi vakar vakarā Briselē atbalstīja Enerģētikas savienības projekta turpmāko attīstību. Premjere Laimdota Straujuma to uzskata par lielu sasniegumu, jo vienošanās paredz nodrošināt gan lielāku atklātību gāzes iepirkumu līgumus, gan piegāžu drošību. Tomēr smagākās diskusijas vēl ir sagaidāmas, kad tiks spriests par to kā tas praktiski darbosies. Savukārt jautājumā par sankcijām pret Krieviju konkrēts lēmums ir atlikts līdz vasarai. Tomēr par sankciju atcelšanu pagaidām runas nav.

Viena no galvenajām Enerģētikas savienības plāna sastāvdaļām ir lielāka atklātība. Proti, Eiropas Komisija grib, lai tai būtu pieeja dalībvalstu enerģētikas kompāniju līgumiem par gāzes piegādi, kas noslēgti ar citām valstīm. Un lielākais piegādātājs, protams, ir Krievija. Tas ļaušot saprast un pārbaudīt vai līgumi tiešām atbilst visiem Eiropas likumiem un nekaitē konkurencei. Tāpat tiek pieļauta arī iespēja valstīm gāzi pirkt kopā, kas varētu potenciāli samazināt cenu.

Latvijas valdības vadītāja Laimdota Straujuma („Vienotība”) pēc sēdes sacīja, ka ir gandarīta, ka visu valstu vadītāji ir atbalstījuši Enerģētikas savienības ieceri pilnībā:

“Protams, bija nelielas diskusijas. Tas ir ļoti dabīgi. Bet ir pieņemti secinājumi un galvenā būtība ir, ka mēs ejam uz priekšu ar visiem pieciem elementiem.”

Vēl viens būtisks aspekts ir infrastruktūra un enerģētikas savienojumu izveide starp valstīm. Ir aprēķināts, ka Eiropa varētu ietaupīt vairākus miljardus eiro gadā uz gāzes eksporta, ja visas valstis būtu labāk savā starpā savienotas ar elektrības kabeļiem un gāzes cauruļvadiem. Panākts arī lēmums par to, ka visiem nacionālo valdību slēgtajiem kontraktiem par gāzes piegādēm jāatbilst ES likumdošanai.

Enerģētikas savienība ir projekts, kuru, vēl esot Polijas premjera amatā, rosināja Donalds Tusks. Tagad viņš ir Eiropadomes priekšsēdētājs un aktīvi seko kā šī iecere virzās uz priekšu.

“Eiropas Savienība vairāk un vairāk ir atkarīga no gāzes, ko piegādā citas valstis. Tur, kur gāze tiek importēta no dažādiem avotiem un līgumi ir elastīgi, viss ir kārtībā. Bet vairums līgumu ar mūsu galveno piegādātāju Krieviju ir noslēgti uz ilgtermiņa periodu, reizēm pat vairāk nekā uz 20 gadiem. Tas var būt neveselīgi gan mūsu drošībai, gan mūsu tirgum. Gāzes piegādes līgumiem ir jābūt ekonomiski pamatotiem. Tos nevar izmantot kā politiskus ieročus,” sacīja Tusks.

Savukārt Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers pajokoja, ka viņi ir pievienojuši jaunu Eiropas pamatbrīvību – tiesības uz brīvu enerģijas pārvietošanos. Junkers uzsvēra, ka ar kopēju dabasgāzes iepirkumu ES valstis var ieekonomēt līdz pat četriem miljardiem eiro gadā.

Pagaidām šie ir tikai plāni un ieceres. Ir sagaidāms, ka asākas diskusijas sāksies, kad būs nepieciešams vienoties par konkrētiem likumiem un normām. Ir zināms, ka lielās Eiropas valstis, kā Vācija un Francija, nevēlas atklāt Briselei savu gāzes piegāžu līgumu nosacījumus. Pastāv arī uzskats, ka enerģētika ir joma, par kuru atbild katras valsts valdība, nevis Eiropas Savienība kopumā.

Visbeidzot 28 Eiropas valstu līderi pieskārās arī jautājumam par Krieviju. Ir nolemts, ka esošās sankcijas paliek spēkā vismaz līdz vasarai un tad tiks spriests par to pagarināšanu atkarībā no situācijas Donbasā un Luganskā.

“Es ticu, ka konkrēts lēmums tiks pieņemts tuvāko mēnešu laikā. Šeit mēs esam lēmuši, ka tiek sasaistīts ar Krievijas rīcību Ukrainā,” teica Straujuma.

Nav izslēgts, ka sankcijas tiks pagarinātas līdz gada beigām. Tomēr šobrīd Kipra, Grieķija un Austrija vēl nebija gatavas to uzreiz atbalstīt, jo situācija varot mainīties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti