Eiropā piedāvā ieviest bankas kontu reģistru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija piedāvā pastiprināt cīņu ar terorisma finansēšanu un naudas atmazgāšanu, ieviešot vienotu Eiropas bankas kontu reģistru, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš ( “Vienotība”).
 

Pirms gada ieviestā direktīva pret naudas atmazgāšanu paredzēja ieviest patiesā labuma guvēju reģistru, kas pašlaik tiek ieviests. Tagad Eiropas Komisija rosina  papildus šim reģistram izveidot arī banku konta īpašnieku reģistru.

Tas ļautu drošības dienestiem vienkārši ievadīt personas datus un redzēt, kur Eiropā viņam ir bankas konti, skaidroja Kariņš.

Mērķis ir panākt, lai iespēja izmantot Eiropas valstu finanšu sistēmu ļaunprātīgiem mērķiem būtu vēl vairāk ierobežota, sacīja Kariņš.   

Viņš prognozēja, ka priekšlikumam nebūs ļoti liela pretestība, bet būs lielas diskusijas. Eiropā banku kontu anonimitāte kā jēdziens izzudis, un pat Šveice, kur ir senas banku klientu anonimitātes tradīcijas, bija spiesta piekāpties ASV prasībām, jo pasaule ir mainījusies, norādīja Kariņš.

Viņš gan piebilda, ka informācija par bankas kontiem nebūs plaši pieejama, jo tomēr tā ir personīga informācija un diez vai reģistrā iekļaus konta atlikumus, jo uzlaušanas rezultātā tas būtu ļoti bīstami. Bet tiesībsargi varētu redzēti, vai juridiskai vai privātpersonai ir vai nav bankas konts konkrētā valstī, un tad varētu jau sazināties ar banku, ja ir nepieciešamība izsekot kādai transakcijai.

Viņš uzsvēra, ka visai Eiropas likumdošanai ir tāda tendence, kas norāda - laikam ejot, ES kļūst neinteresantāka vieta glabāt naudu, ja ir vēlme būt pilnīgi anonīmam, jo krāpjas ar nodokļiem vai veic citu noziedzīgu darbību.

EK priekšlikumu mērķis ir padarīt Eiropas Savienību neinteresantu noziedzībai, atstājot viņiem trešo valstu finanšu sistēmas, kur lielākoties nedemokrātiskas valdības vai valdnieki var viena jaukā dienā konfiscēt viņu naudu, pauda Kariņš.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti