Eiropā pagājušogad gandrīz trīskāršojās riska investīcijas jaunuzņēmumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropa ir visstraujāk augošais lielais reģions riska kapitāla investīcijām. Pērn kapitālieguldījumi jaunuzņēmumos pieauga gandrīz trīsreiz, sasniedzot 49 miljardus eiro, liecina globālās datu platformas “dealroom.co” dati.

 Riska kapitāla ieguldījumi jaunizveidotos uzņēmumos kopumā šogad pārspēj visus iepriekšējos rekordus un ir mērāmi 264 miljardos eiro. Jaunuzņēmumi ir kļuvuši arī par galveno darba vietu pieauguma avotu pasaulē.

Izpētes izlasē iekļautajās pilsētās darbavietu skaits jaunuzņēmumos aizvadītajā gadā pieauga par aptuveni 10%, un tas ir divas līdz trīs reizes ātrāk nekā auga valstu kopējā ekonomika.

Uzņēmuma izveidošana ir vieglāka nekā jebkad

Tā kā pasaules ekonomika pāriet uz digitālo vidi, 80% iedzīvotāju ir tiešsaistē un sagaida, ka arī pakalpojumi būs pieejami turpat. Līdz ar to uzņēmējdarbības ekosistēmas aizvien vairāk funkcionē bez robežām, un riska kapitāls uzņēmumos tiek ieguldīts attālināti.

Jaunizveidoto uzņēmumu grupas rada peļņu, izmantojot lielo tehnoloģiju (“Amazon Web Services”, “Facebook”, “Google”) infrastruktūru, kas faktiski padara uzņēmuma izveidi un attīstību vieglāku kā jebkad. Tas savukārt nozīmē lielākas iespējas jaunuzņēmumiem.

Latvijā jaunuzņēmumiem attīstīties palīdz 2020. gada septembrī Saeimā atbalstītie grozījumi Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā, kas paplašināja to uzņēmumu loku, kuri var pretendēt uz valsts atbalstu.

“Ja līdz šim no 2017. gada atbalstam bija pieteikušies 13 uzņēmumi, tad kopš veiktajiem grozījumiem ar iesniegumiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā vērsušies jau 48 jaunuzņēmumi,” stāsta Latvijas Investīciju un attīstības Jaunuzņēmumu atbalsta nodaļas vadītāja Katrīna Zelle. Kopumā līdz šim atbalsts piešķirts nedaudz vairāk kā pusei no tiem.

Bišu stropu uzraudzības sistēma

Jaunuzņēmumu pārstāvji norāda, ka Latvijā aizvien biežāk atspēriena punkts ir arī dažādi hakatoni jeb 48 stundu gari tehnoloģiju maratoni. Tie ir vieta jaunu tehnoloģisku ideju un risinājumu jaunradei, kā arī iespēja līdzīgi domājošajiem veidot dzīvotspējīgas komandas.

Savus jaunos kolēģus LMT organizētajā lietu interneta (Internet of Things – IoT) hakatonā 2020. gada sākumā satika arī Rū Vikmanis, uzņēmuma “BeeSage” idejas līdzautors. Komandai izdevās 36 stundu laikā radīt strādājošu produktu - bišu stropu uzraudzības sistēmu, kas sastāv no viedām ierīcēm un programmatūras.

Biškopim pienāk informācija par to, vai ienesuma laikā medus telpa ir pietiekoši liela, kāda ir temperatūra, bišu kustība stropā. Viedie svari informē, kad strops ir pilns ar medu, ko ir svarīgi zināt, jo ziedēšanas laikā bites strādā ļoti aizņemti un nes tik, cik var atnest. Ja stropā vairs nav vietas, tad biškopis neiegūst tik daudz medus, cik patiesībā varētu. Ar “BeeSage” palīdzību biškopjiem iespējams novērot arī to, cik spēcīgas ir viņu bišu saimes.

Ilgtermiņa mērķi un progress arī pēc paveiktā pasākumā palīdzējis jaunuzņēmumam iegūt papildus investīcijas.

“Šis fakts mums palīdzēja iegūt jaunuzņēmumu atbalstu no Latvijas Investīciju un attīsības aģentūras, lai nebūtu tā, ka lielu daļu no piesaistītā kapitāla uzreiz atņem Valsts ieņēmumu dienests. Lai sanāktu adekvāti ieguldīt produkta attīstībā un tikmēr nenomirt badā,” ar smaidu atceras Vikmanis.

Latvijas pirmais "vienradzis"

Ekonomikas ministrijā pandēmijas ietekmi uz jaunuzņēmumu iespējām Latvijā vērtē kā pretrunīgu.  “Izaicinājumi jaunuzņēmumiem ir cieši saistīti ar grūtībām piesaistīt investīcijas un darbaspēku, kā arī ir palēninājusies jaunu jaunuzņēmumu dibināšana. Tajā pašā laikā Latvijas jaunuzņēmumi ir spējuši pierādīt sevi globālajā tirgū, piesaistīt vērienīgas investīcijas,” skaidro ministrijā.

Kopumā zināšanas par jaunuzņēmumu izveidi kļūst izplatītas un plašāk pieejamas. Pašlaik pasaulē ir 170 pilsētu, kurās ir vismaz viens tā dēvētais “vienradzis” - jaunuzņēmums, kura vērtība pārsniedz vienu miljardu ASV dolāru. Eiropā šādu “vienradžu” pilsētu ir visvairāk, un maijā miljarda vērtību sasniedza arī Latvijas uzņēmums “Printful”.

“Printful” ir saņēmis aptuveni 80% no vairāk nekā 131 miljonus vērtajām 2021. gada investīcijām jaunuzņēmumos Latvijā.

Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas vadītāja Olga Barretu-Gonsālvisa gan atzīmē, ka pašlaik norisinās ilgtermiņa Eiropas Savienības fondu sadale un ir pamats domāt, ka nākamās paaudzes fondi jaunuzņēmumiem piedāvās daudz iespēju attīstīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti