Panorāma

Latvijas bites izzūd

Panorāma

A. Strupišu ieceļ AT priekšsēdētāja amatā

Eiropa sāk gatavoties tūrisma sezonai

Eiropa gatavojas tūrisma sezonai vīrusa apstākļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tūrisms pirms krīzes veidoja gandrīz 10% no Eiropas Savienības ekonomikas, un tajā bija nodarbināti 13 miljoni cilvēku. Bet šī ir joma, ko Covid-19 krīze skārusi vissmagāk. Tāpēc Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir apņēmušās “darīt visu, kas nepieciešams”, lai nozarē atsāktos rosība.

Kipras pludmales ir tukšas, un agrāk tik rosīgajās ielās tūristu nav. Taču viesnīcas gatavojas tūrisma sezonai, labi saprotot, ka šoreiz viss būs jādara citādāk, nekā ierasts.

“Mums tagad ir jāievieš, un tas jādara intensīvi, sociālās distancēšanās noteikumi un veselības drošības protokoli attiecībā uz elpošanas sistēmu. Kad mēs apkalposim klientu - no brīža, kad mēs paņemsim viņa koferi no taksometra vai autobusa, mēs to dezinficēsim, tad viņš dosies uz reģistratūru, kur būs caurspīdīgs aizsargvairogs. Un viss tiks veikts elektroniski,” pastāstīja Kipras viesnīcu asociācijas vadītājs Kristoss Anglelidess.

Arī Horvātija un Grieķija ir starp tām ES dalībvalstīm, kas gatavojas drīzumā atvērt robežās un pēc iespējas atdzīvināt savu tūrisma industriju. Horvātijā šī nozare veido 25% no valsts ekonomikas.

Savas slavenās pludmales Grieķija plāno atvērt pakāpeniski vairākos posmos. Vietējie jau tagad var uz dažām stundām doties uz pludmali, ievērojot stingras higiēnas prasības, taču tūristu viesnīcas vēl nav atvērtas. 

“Pagaidām nevienam nav izdevies atrast perfektu risinājumu, kas nemaz nav savādi.

Mēs redzēsim, kas notiks vēlāk. Tāpēc es atnācu agri no paša rīta, lai dabūtu sev vietu un pārliecinātos, ka higiēnas pasākumi ir pietiekami,” pastāstīja pludmales apmeklētāja Dafne Hondrosa.

“Kā redzat, mēs esam pietiekami tālu viens no otra, bet  es nezinu, kas te notiks augustā, bet šobrīd te ir ļoti jauki un droši,” sacīja pludmales apmeklētāja Eva Karali.

Lai piesaistītu tūristus, Grieķija pat samazinās PVN (no 24% uz 13%) jebkuram ceļojumam ar autobusu, prāmi vai lidmašīnu.

“Tūrisma sezona sākas 15. jūnijā. Tad varēs atvērt sezonas viesnīcas. Un no 1. jūlija pakāpeniski sāksies tiešie starptautiskie reisi uz mūsu tūristu galamērķiem,” pastāstīja Grieķijas  premjerministrs Kirjaks Micotakis.

Itālija arī plāno atvērt savas lidostas jau 3. jūnijā. Bet Spānija ir piesardzīgāka – tā atļaus tūristiem ierasties tikai jūnija beigās.

Lai tūrisma un ceļošanas sezona kaut vai Eiropas iekšienē varētu uzņemt apgriezienus, nepieciešams arī atteikties no 14 dienu karantīnas, kas daudzās valstīs noteikta visiem, kas ierodas no ārzemēm. Grieķija, Bulgārija un Serbija jau vienojušās – šo prasību savstarpējiem tūristiem atcelt no jūnija vidus.

Kopumā 11 ES dalībvalstis - Austrija, Bulgārija, Horvātija, Kipra, Vācija, Grieķija, Itālija, Malta, Portugāle, Slovēnija un Spānija - vienojušās par noteikumiem pārrobežu ceļošanai un izlēmušas, ka tūristi netiks pakļauti 14 dienu pašizolācijai, kad tūrisma sezona sāksies. Baltijas valstis vismaz pagaidām nav pievienojušās šiem noteikumiem. Tāpēc Latvijas iedzīvotāji par tūrismu ārpus Baltijas var aizmirst.  Vismaz pagaidām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti