Dienas ziņas

Trikātieši pret Beverīnas novada sadalīšanu

Dienas ziņas

Kā izvērtēt vēstures mantojumu?

Eiropā bažas par koronvīrusa ietekmi uz ekonomiku

Eiropā bažas par koronavīrusa «Covid-19» ietekmi uz ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ķīnā strauji pieaudzis koronavīrusa uzliesmojumā inficējušos un mirušo skaits. Bet Kambodžā pēc ilgas klejošanas jūrās ostā beidzot izdevies piestāt kruīza kuģim, ko citās valstīs vīrusa bažu dēļ atteicās uzņemt. Tikmēr ārkārtas sanāksmē pulcējas Eiropas Savienības (ES) veselības ministri, bet Brisele brīdina par vīrusa uzliesmojuma ietekmi uz ekonomiku.

ĪSUMĀ:

  • Ķīnā "Covid-19" uzliesmojumā miruši 1350; strauji pieaudzis arī reģistrēto inficēto skaits.
  • Japānā Jokohoamas ostā karantīnā atrodas kruīza kuģis; tur inficēto skaits pārsniedz 200.
  • Cits – ASV kruīza kuģis – pēc divu nedēļu maldīšanās noenkurojies ostā Kambodžā.
  • Briselē pulcējās ES veselības ministri; Eiropā apstiprināti 43 saslimšanas gadījumi.
  • EK brīdina, ka ekonomikas izaugsmi var apdraudēt arī koronavīruss «Covid-19».
  • Īpaši smagi var ciest tūrisma sektors, jo globāli vairāk naudas tērē tūristi no Ķīnas.

Ķīnā mirušo skaits jaunā koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumā ir pārsniedzis 1350 upuru atzīmi, ceturtdien, 13. februārī, paziņoja varasiestādes. Kopš vakardienas reģistrēti 242 jauni nāves gadījumi, kas ir līdz šim lielākais skaits diennakts laikā.

Strauji pieaudzis arī reģistrēto inficēto skaits – par gandrīz 15 000 diennakts laikā, un tagad Ķīnā ar jauno koronavīrusu saslimuši gandrīz 60 000 cilvēku. Tas skaidrojams ar to, ka varas iestādes trešdien, 12. februārī, mainīja infekcijas gadījumu uzskaites veidu, iekļaujot arī tos, kuriem ir tikai simptomi, bet saslimšana ar vīrusu vēl nav laboratoriski apstiprināta.

Dažas stundas pēc jauno datu publicēšanas Komunistiskā partija atlaida divas augstākās uzliesmojuma epicentra Hubei provinces amatpersonas.

 Tikmēr Japānā Jokohoamas ostā karantīnā vairāk nekā nedēļu joprojām atrodas kruīza kuģis "Diamond Princess" ar vairāk nekā 3500 cilvēkiem uz klāja, kur reģistrēti vēl 44 jauni inficēšanās gadījumi, to kopskaitam tagad pārsniedzot 200.

Vienlaikus citam, ASV kruīza kuģim "Westerdam", pēc divu nedēļu maldīšanās beidzot izdevies noenkuroties ostā Kambodžā – pēc tam, kad ostas piecās citās Āzijas valstīs tam bija atteikušas iespēju piestāt, bažījoties, kad daļa pasažieru varētu būt inficējušies. Kuģi, kurā atrodas vairāk nekā 2000 cilvēku, iepriekš atteicās uzņemt Japānas, Taivānas, Guamas, Filipīnu un Taizemes ostas. Paredzams, ka arī Kambodžā pasažierus pirms izlaišanas vispirms pārbaudīs mediķi.

Lai apspriestu jaunā koronavīrusa uzliesmojumu, ceturtdien ārkārtas sanāksmē Briselē pulcējās ES valstu veselības ministri. Tikšanās sarīkota, lai Eiropas valstu politiķi varētu apmainīties ar informāciju par situāciju katrā valstī un sagatavotības pakāpi cīņai ar potenciālajiem saslimšanas gadījumiem.

Lai gan Lielbritānija nesen pasludināja koronavīrusu par tūlītēju draudu sabiedrības veselībai, ne visur Eiropā satraukums par jaunā vīrusa izplatību ir tik liels.

Eiropas Slimību kontroles un profilakses centrs uzskata, ka Eiropas iedzīvotājiem ir zema varbūtība saslimt ar šo vīrusu. Tomēr ja cilvēks ir saslimis ar koronavīrusu, ietekme uz viņa veselību tiek vērtēta kā nozīmīga.

Pašlaik Eiropā ir 43 apstiprināti saslimšanas gadījumi. Visvairāk saslimušo ir Vācijā, Francijā un Lielbritānijā. ES jau ir iedarbinājusi ārkārtas mehānismu informācijas apmaiņai starp dalībvalstīm, jo daudz kas par koronavīrusu joprojām nav skaidrs. Līdzīgs mērķis ir arī šīs dienas ministru sanāksmei.

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) ceturtdien publicējot jaunākās ekonomikas prognozes brīdināja, ka bez globālajiem tirdzniecība strīdiem un ģeopolitiskā saspīlējuma Tuvajos Austrumos izaugsmi var apdraudēt arī koronavīruss. Tas var ietekmēt ekonomisko aktivitāti un tirdzniecību, īpaši pasaules otrajā lielākajā ekonomikā Ķīnā, kas savukārt atsauktos arī uz pasauli un Eiropu.

"Ir skaidrs – jo ilgāk turpināsies vīrusa uzliesmojums, jo lielāka būs iespējamā ietekme uz ekonomisko noskaņojumu un globālajām finansēm,"

sacīja ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

Īpaši smags trieciens var skart tūrisma sektoru – saskaņā ar datiem globāli visvairāk naudas ārzemēs tērē tieši ķīniešu tūristi. Pašā Ķīnā uzliesmojuma dēļ tikušas slēgtas rūpnīcas, un valsts izaugsmei šogad prognozē 1%-1,5% kritumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti