Dienas ziņas

"Lauku diena" Viļānos – jau 20. gadu

Dienas ziņas

Izglābtie ronēni tiek palaisti Baltijas jūrā

Eiropā palielinās bankomātu aplaupīšana

Eiropā bankomātu aplaupīšana radījusi 36 miljonu zaudējumus; Latvijā šādi gadījumi reti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

36 miljonu eiro lielus zaudējumus Eiropas valstu ekonomikai pērn nesuši bankomātu aplaupīšanas mēģinājumi. Tā aprēķinājis Eiropas policijas birojs jeb "Eiropols". Latvijas bankas mierina – mūsu bankomāti ir ļoti droši un mēģinājumi nozagt naudu no tiem vai pašus bankas automātus ir ļoti reti.

"Bankomāti atrodas dažādos tirdzniecības centros, veikalos un, uzbrūkot bankomātiem, īpaši ja tiek izmantotas kādas spridzināšanas metodes, tad bieži vien zaudējumi nodarīti telpu īpašumam, uzspridzinot sienu vai vitrīnu vai vēl ko paķerot līdzi – veikala iekārtas, preces un visu pārējo, līdz ar to zaudējumi tiešie bankai  - protams, ka ir, tas ir pats bankomāts, atjaunošana maksā, bet bieži vien kaitējums tiek nodarīts apkārtējiem," teica Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Mārcis Pelcis.

Viens gadījums šogad, trīs pērn un neviens vēl gadu iepriekš. Valsts policijas statistika rāda, ka mēģinājumi veikt naudas zādzības no bankomātiem Latvijā nav izplatīts noziegums. "Svaigākais augsto tehnoloģiju jomā bija laikam 2016.-17. gads, kad mēģināta veikt "black box" uzbrukums, kas ir, kad bankomātu atgriež pa priekšējo plastmasas paneli, pieslēdzas bankomāta datoram un liek bankomātam skaitīt naudu, visi šie gadījumi, kas mums bija Baltijā, visi praktiski ir nesekmīgi," teica “Swedbank” krāpšanas riska novēršanas eksperts Henrijs Romans.

Bankas “Luminor” privātpersonu apkalpošanas vadītājs Normunds Rudzītis savukārt norādīja, ka banku darbinieki ikdienā seko līdzi bankomāta transakcijām, var identificēt aizdomīgi lielas transakcijas vai arī bankomāta dīkstāvi, vai noteiktu personu pārāk ilgstošu atrašanos pie bankomāta, kas varētu rosināt pārdomas vai identificēt, ka kaut kas nenotiek tā, kā būtu ikdienā paredzēts.

Visā Latvijā izvietoti nedaudz virs 1000 bankomātiem, kas salīdzinoši nav liels skaits. Un tas ir viens no iemesliem, kāpēc bankomātu tīkls pie mums ir pat drošāks nekā attīstītajās rietumvalstīs. "Šis ir labums Latvijai un Baltijai salīdzinoši nelielā bankomātu skaita dēļ, pat ja mēs salīdzinātu ar Poliju, mēs esam spējīgi bankomātus aprīkot ar nepieciešamajiem sensoriem, ar krāsu kasetēm, ar šo visu; kur valsts ir lielāka un saimniecība ir lielāka, tas, protams, prasa daudz vairāk laika un daudz vairāk resursu," pauda Rudzītis.

Bankomāts patiesībā ir sarežģīts dators, un mūsu bankas regulāri uzlabo savu naudas automātu drošības tehnoloģijas. Arī ar tinti Latvijā, atšķirībā no daudzām citām Eiropas valstīm, ir aprīkoti visi bankomāti."Tas nozīmē, ka gadījumā, ja spridzina vai neatļauti atver, izņemot šīs kasetes, nauda tiek sabojāta, nauda tiek sakrāsota ar tinti un viņa faktiski nav vairs izmantojama, viņu nevar apmainīt arī Latvijas Bankā, jo tur ir speciāla procedūra, kas var apmainīt, tikai speciālas personas noteiktos gadījumos," atzina Pelcis.

Izplatītāki par reāliem uzbrukumiem Latvijā ir tā saucamie skimeri jeb karšu datu nolasīšanas ierīces, kuras noziedznieki pašrocīgi uzliek bankomātiem. Te vietā pašu lietotāju uzmanība. Proti, apskatīt spraugu, kurā ievietojat savu maksājumu karti, pavērot, vai virs ciparu klaviatūras nav pievienota kāda novērošanas kamera pinkoda nolasīšanai, jo bankas savas novērošanas kameras uzstāda tikai virs paša bankomāta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti