Eirogrupas vadību uztic Portugāles pārstāvim; Reizniece-Ozola no cīņas uz šo amatu izstājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eirogrupas priekšsēdētāja amatā pirmdien, 4. decembrī, ievēlēts Portugāles finanšu ministrs Māriu Sentenu. Uz šo amatu pretendēja arī Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība), kura no dalības vēlēšanu otrajā kārtā atteikusies.

Balsojums par jauno Eirogrupas priekšsēdētāju noticis divās kārtās. Pirmajā kārtā neviens no četriem kandidātiem neieguva nepieciešamo balsu skaitu. Latvijas finanšu ministre no dalības otrajā kārtā atteikusies, un no trim kandidātiem par Eirogrupas vadītāju izvēlēts Portugāles finanšu ministrs.

Dana Reizniece-Ozola: Par savas kandidatūras atsaukšanu
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

"Es domāju, ka eirogrupai ir jāspēj demonstrēt, ka mēs spējam panākt lēmumu un darīt to efektīvi, bez liekiem strīdiem un diskusijām. Pēc pirmās kārtas sapratu, ka mums, jaunajām dalībvalstīm, nav vairākuma, un līdz ar to, lai process varētu virzīties uz priekšu, es pieņēmu lēmumu izstāties no konkursa,” Latvijas Radio sacīja Reizniece - Ozola.

“Tas, ka uzvarēja portugāļu ministrs, kārtējo reizi apliecina, ka jaunajām dalībvalstīm jāstrādā divreiz enerģiskāk, lai mēs tiešām nopietni spētu sevi pieteikt arī politiskajā kartē,” piebilda ministre.

Viņa arī uzskata, ka viņas kandidēšana uz amatu “ir ļoti nozīmīga pieredze, un bija lieliska iespēja stāstīt gan kolēģiem finanšu ministriem, gan arī vispār starptautiskajai pasaulei par Latvijas sasniegumiem un mūsu paveikto”.

Jau ziņots, ka kopumā uz šo ietekmīgo amatu pretendēja četri kandidāti - Portugāles finanšu ministrs Sentenu, Luksemburgas finanšu ministrs Pjērs Gramenja, Slovākijas finanšu ministrs Peters Kažimīrs, kā arī Latvijas finanšu ministre Reizniece-Ozola.

Par favorītu uz Eirogrupas priekšsēdētāju amatu publiski tika uzskatīts Portugāles finanšu ministrs, kura partija pieder pie sociāldemokrātiem. Pie šīs politiskās grupas ir piederējis arī līdzšinējais Eirogrupas vadītājs - Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Eirogrupas lēmumiem, kas tiek pieņemti, tiekoties 19 eirozonas valstu finanšu ministriem, mēdz būt liela ietekme uz Eiropas ekonomiku. Lēmumu pieņemšanas procesu un dažādu viedokļu saskaņošanu vada Eirogrupas priekšsēdētājs. Šis cilvēks tiek izvēlēts slēgtā balsojumā no dalībvalstu izvirzītajiem kandidātiem. Un šie pienākumi tiek pildīt līdztekus pašmāju darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti