Eirogrupa apstiprina Grieķijas glābšanas programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eirozonas finanšu ministri piektdienas, 14.augusta, vakarā atbalstījuši nākamā finanšu aizdevuma piešķiršanu Grieķijai 86 miljardu eiro apmērā, paziņoja Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

„Mēs panācām pozitīvu rezultātu un novērsām pēdējās nesaskaņas,” Deiselblūma sacīto citē britu raidsabiedrība BBC.

Pēc Eirogrupas prezidenta teiktā, glābšanas programma Grieķijai ir 86 miljardu eiro apmēra, kas tiks izmaksāti trīs gadu laikā.

Šī summa ietver arī 25 miljardus eiro, kas paredzēti banku rekapitalizācijai. 

Līdz gada beigām plānots izveidot valstī privatizācijas fondu. Rudenī veiks arī banku stresu testus. Grieķijas parādi gan netiks atlaisti, bet oktobrī varētu pārskatīt parāda nosacījumus.

Deiselblūms norādīja, ka lēmuma pieņemšanā ņemta vērā Grieķijas attieksmes maiņa. Pēc finanšu ministra Jaņa Varufaka atstādināšanas no amata process esot krietni pavirzījies uz priekšu. 

Turpmāk gan daudz būšot atkarīgs no grieķu vēlmes pildīt solīto, piebilda eirogrupas vadītājs.

Tikmēr Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers norādīja – šī vienošanās pauž skaidru vēsti, ka Grieķija paliks eirozonā.

Piektdienas, 14.augusta, rītā trešo aizdevuma programmu apstiprināja Grieķijas parlaments. Tad tika gaidīts eirogrupas apstiprinājums, kas nu ir saņemts. Lēmums par aizdevuma piešķiršanu gan vēl būs jāratificē eirozonas valstu parlamentos. Eirogrupas vadītājs pauda cerību, ka valstis to izdarīs līdz nākamajai trešdienai.

Iepriekš vēstīts par Grieķijas valdības paziņojumu, ka tā vēlas vienošanos par trešo aizdevumu programmu ar aizdevējiem panākt līdz 20. augustam, kas ir gala termiņš 3,6 miljardu eiro parādsaistību atmaksai Eiropas Centrālajai bankai (ECB). Vēlāk Grieķija vienojās ar aizdevējiem par nākamā gada valsts budžeta principiem.

20.jūlijā Grieķija jau veica parādsaistību maksājumus Starptautiskajam Valūtas fondam, ECB un Grieķijas Centrālajai bankai, ko varēja izdarīt, pateicoties valstij piešķirtajam īstermiņa aizdevumam 7,16 miljardu eiro apmērā.

Tikmēr par Grieķijas ekonomiku pēdējā laikā izskan pretrunīgas ziņas: no vienas puses, tiek norādīts uz negaidītu ekonomiskās situācijas uzlabošanos, taču, no otras puses, kā raksta Vācijas avīze "Die Welt", tad Eiropas Komisija prognozē Grieķijas parāda pieaugumu jau šogad līdz 196% no IKP, savukārt nākamajā gadā līdz 201%. Pašreizējais Grieķijas parāda slogs ir apmēram 320 miljardi eiro jeb 170% no IKP

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti