Eirobarometra dati parāda pretrunas sabiedrības noskaņojumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šomēnes Eiropas Komisijas (EK) mājas lapā publicētie Eirobarometra aptaujas dati liecina, ka eiro ieviešanu Latvijā atbalsta 42% iedzīvotāju. Iedzīvotāju telefonaptauja ir notikusi aprīlī. „Pret” ir noskaņoti 55% aptaujāto. Eirobarometrs arī norāda, ka kopš 2012. gada eiro atbalstītāju skaits Latvijā ir sarucis par 4%, nevis palielinājies. Jāpiebilst, ka līdzīgs noskaņojums ir arī daudzās citās jaunajās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, kas atrodas ārpus eirozonas.

ES attīstības komisārs Andris Piebalgs uzskata, ka Latvijā eiro ieviešana noritēs bez problēmām, jo jau pašreiz to atbalsta 43% iedzīvotāju. Piebalgs atsaucās uz viņa rīcībā esošajiem Eirobarometra statistikas datiem, ko veic Eiropas Komisija. Eiropas Komisijas mājas lapā pieejamie jaunākie dati gan nedaudz atšķiras no Piebalga nosauktajiem. Tie liecina, ka par eiro ieviešanu ir 42%, bet pret ir 55% Latvijas iedzīvotāju.

Eirobarometra dati parāda interesantu pretrunu sabiedrības noskaņojumā. Proti, nospiedošs vairums iedzīvotāju jaunajās dalībvalstīs, tostarp Latvijā, uzskata, ka eiro ir atstājis pozitīvu ietekmi uz valstīm, kur tas jau ir ieviests. Turpretī uz valstīm, kur eiro vēl nav, pēc vairuma domām, vienotās valūtas ieviešana atstās tikai negatīvas sekas.

Tas daļēji saskan arī ar attīstības komisāra Andra Piebalga teikto. Viņš uzsver ka iedzīvotāji kļūst krietni pozitīvāk noskaņoti pret eiro pēc tam, kad viņu valstī šī valūta ir ieviesta. Igaunijā eiro pašreiz atbalsta 71% iedzīvotāju, sacīja attīstības komisārs.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) devies uz Briseli, lai piedalītos 27.jūnija un 28.jūnija Eiropadomes sanāksmē, kur uzmanības centrā būs ar ekonomiskās izaugsmes veicināšanu saistītie jautājumi, tostarp Latvijas mērķis ieviest eiro 2014.gada 1.janvārī.

EK un Eiropas Centrālās bankas 5.jūnijā publicētie konverģences ziņojumi bija Latvijai pozitīvi, apliecinot, ka valsts izpilda visus kritērijus, lai ieviestu eiro.

No 1.jūlija līdz 4.jūlijam Strasbūrā Eiropas Parlamenta plenārsesijā tiks apstiprināta rezolūcija par eiro ieviešanu Latvijā.

9.jūlijā Briselē ES finanšu ministru padome pieņems formālu lēmumu par eiro ieviešanu 2014.gada janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti