Eiro uzsāk apriti veikalos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Iedzīvotāji tērē pēdējos latus un no bankomātiem izņem pirmos eiro. Ar dažādo naudu veikalos, kafejnīcās, kioskos un par transporta pakalpojumiem iespējams norēķināties vēl divas nedēļas. Tirgotāji labprātāk pieņem eiro un maksājumu kartes, nevis latus, no kuriem atlikums tāpat jāizdod eiro. Veikalos gan ir neliels apjukums un pārdevēji vēl tikai iemanās, kā aprēķināt un izdot naudu. Iedzīvotājiem pārejas noteikumi skaidri, tomēr viņi atzīst, ka grūtības būs.

Rīta agrumā Rīgas ielas ir tukšas, darbu sākuši „Rīgas satiksmes" transportlīdzekļi. Te maksāt var gan latos, gan eiro, bet „Rīgas satiksmes" maršrutos joprojām izdod tādu valūtu, kādu tai iedod.

Citādāk ir veikalos. Pārdevējas gaida pircējus un jauno eiro valūtu. Maksāt var ar latiem, ar eiro un arī ar maksājumu kartēm. Pārdevējas izskatās apmulsušas. Jautātas, cik prece maksā latos, viņas to nevar pateikt, jo kases automāts uzrāda cenu tikai eiro un, pirms saņemta nauda, vērtība latos un santīmos neparādās. Visērtāk esot maksāt ar karti.

Tikmēr ir arī veikali, kuros ir noteikts limits, cik liela ir summa, ko no kases veikals plāno izdot. Citām kasierēm priekšā pat A4 formāta aprakstīta lapa, kā aprēķināt summas, ja pircēji maksā latos, bet jāizdod eiro. Bet citur mazi veikaliņi slēgti līdz brīdim, kad naudas maiņas pārejai atvēlētais laiks būs beidzies.

Bankomāti darbojas, tajos naudu var izņemt tikai eiro, un ir cilvēki, kas šo iespēju arī izmanto. Uz ielas satiktajiem ļaudīm kabatā pēdējie lati, bet citi jau paspējuši visus iztērēt. Ļaudis stāsta, ka pārejai uz eiro ir gatavi, tomēr atzīst, ka grūtības varētu būt. Kāds vīrietis gan saka: „Lēnām pieradīs. Bet vispār esmu noraidošs. Pensionāriem grūti. Mana mamma mēģina rēķināt, bet nesanāk, nezina arī, kāda būs pensija. Bet jaunajai paaudzei un man viss skaidrs."

Lai gan satiktie cilvēki zina par eiro ieviešanas procesu, viņi arī atzīst, ka žēl šķirties no lata. Kādam mājās jau visu īpašo latu komplekts pie sienas, kāds nostalģiski atcerēsies, kādi bijuši pēdējie pirkumi.

Arī Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) apsveic pircējus ar eiro ienākšanu Latvijā, bet aicina neizmantot veikalus kā naudas maiņas punktus. Tirgotāju asociācija cer, ka dubultās aprites periodā visi pieradīs pie eiro banknotēm un sīknaudas un norēķinu ātrums, apkalpojot pircējus, atgriezīsies ierastajā tempā.

Vienlaikus LTA atgādina - veikals nav naudas maiņas punkts, un tirgotājs ir tiesīgs (ja viņam nav pietiekoši daudz eiro atlikuma izdošanai no lielākām latu banknotēm) vispirms naudu samainīt, tad izdot atlikumu no mazākās banknotes. Tirgotāji lūdz pircējus būt saprotošiem un neradīt nevajadzīgas konfliktsituācijas, cenšoties veikalam uzspiest banku funkcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti