Panorāma

Gudenieku baznīcā atgriežas koka jēriņš

Panorāma

Svētkiem jāiepērkas ar apdomu

Eiro Latvijā: latu un eiro vienlaicīga aprite

Eiro Latvijā: Veikali gatavi jaunās valūtas ienākšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Gadumija un eiro ieviešana tuvojas milzu soļiem, taču nav jāsatraucas, ja makā pagaidām nav neviena eiro. Ja visa nauda ir uz kartes – iepirkšanās procesā nemainīsies nekas. Nauda kontā būs automātiski konvertēta uz eiro un varēsiet maksāt elektroniski - kā ierasts. No 1. līdz 14. janvārim Latvijā būs divas derīgas valūtas – gan lati, gan eiro.

Gada pirmajās divās nedēļās visam jāatvēl vairāk laika. Gan uz kafejnīcu, gan iepērkoties – viss process viss prasīs daudz vairāk laika. Tas būs īsts pārbaudījums divas pirmās gada nedēļas ne vien pircējiem, bet arī tirgotājiem un veikalu kasierēm.

Viena no kasierēm Sandija Kovaļevska gan saka, ka viņa un kolēģes gaidāmajām pārmaiņām esot sagatavotas. „Īstenībā esam diezgan sagatavoti. Norēķināšanās būs gan latos, gan eiro no 1. līdz 14. datumam. Varat dot naudiņu gan latos, gan eiro, atlikumu atdosim tikai eiro (..) No 15.datuma apmaksa būs tikai un vienīgi eiro," saka Kovaļevska.

Balstoties uz citu valstu pieredzi, aizķeršanās pie norēķināšanās būs vienam no 20 cilvēkiem un katrs var darīt kaut ko lietas labā, lai šis process ietu uz priekšu ātrāk. Viens no ieteikumiem ir maksāt pēc iespējas ar precīzu naudu vai arī izmantot norēķinu karti. Nevajadzētu arī mēģināt maksāt pusi summas vienā valūtā, pusi otrā vai arī nākt uz veikalu ar lielajām banknotēm un pirkt tikai košļājamo gumiju. Tātad - ar mērķi samainīt naudu, lai nebūtu jāiet uz banku, jo izdod taču tikai eiro.

Cenas veikalos jau tagad norādītas gan latos, gan eiro. Vienīgā vieta, kur šajā periodā maksājot latos atlikumu arī turpinās izdot latos, būs sabiedriskais transports. Taču dzērienu un našķu automātos arī dubultās aprites periodā varēs maksāt tikai eiro, jo šie aparāti nespēj reizē pieņemt divas dažādas valūtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti