Panorāma

Vai būvniecības likumam stingri pamati?

Panorāma

Latvijā pasliktinājusies autobraukšanas kultūra

Eiro Latvijā: jaunas algas un jauni rēķini

Eiro Latvijā: Valūtas maiņa darba līgumus neietekmēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Oficiālās valūtas maiņa nozīmē ne vien to, ka uz cenu zīmēm latus aizstās eiro. Arī algas lapiņās un dažādu pakalpojumu rēķinos jau janvārī būs eiro. Lai uzzinātu, kāda būs alga eiro, jāliek lietā jau zināmā formula – algas summa latos jāizdala ar oficiālo kursu 0,702804. Tas pats jādara, lai uzzinātu, ar kādu summu jārēķinās, piemēram, saņemot telefona vai īres rēķinu.

Lai arī visi līgumi tik tiešām paliek spēkā, katram jābūt uzmanīgam pirmajās reizēs pēc jaunā gada, kad saisībā ar šiem līgumiem saņemam naudu vai veicam maksājumus. Ir iespējamas gan vienkāršas kļūmes, gan centieni jūs šajā pārejas laikā apkrāpt. "Visi noslēgtie līgumi paliek spēkā, nekas nemainās, un šī summa, kas ir līgumā, tikai konvērtējas uz eiro. Tātad faktiski rēķiniem jābūt tādiem pašiem kā bija iepriekš tikai eiro valūtā," saka Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa.

Tādējādi līgumā noteiktās latu summas vērtība pēc konvertēšanas uz eiro nedrīkst mainīties ne par centu. Izņēmums ir darba algu pārrēķināšanā. Taču tās nedrīkst kļūt mazākas. "Tā summa, kas ir latos, ir jāpārrēķina pēc eiropas savienības padomes noteiktā valūtas kursa. Tā kā algu nekādā gadījumā nedrīkst samazināt, tad ir tā, ka ja veidojas trīs cipari aiz komata, tad ja tas ir no nulles 0-4, tad cents paliek nemainīgs, un ja ir no pieci līdz deviņi, tad mēs drīkstam noapaļot līdz pilnam centam. - Vai drīkst apaļot arī vairāk uz augšu, ja darba devējs tā grib? - Jā, drīkst apaļot līdz pilnam eiro, pie kam šajā situācijā nav jāveic izmaiņas darba līgumā," stāsta grāmatvede Iveta Ilsuma, piebilstot, ka darbinieki nav nobijušies no gaidāmajām pārmaiņām. "Man tuvumā esošie diezgan mierīgi, jo viņi zina, kas viss notiek pēc noteiktā valūtas kursa. Viņi tam arī uzticas un gaida vienkārši, kāds būs tas cipars eiro?" norāda Ilsuma.

"Ir jāievēro noteikti principi, kā jau minējām, attiecīgā zīme aiz komata jānoapaļo. Ja darba devējs to neievēro, tad viņš ir pārkāpis eiro ieviešanas likumu un attiecīgi nav pareizi piemērojis šos eiro ieviešanas nosacījumus," saka Valsts darba inspekcijas vadošais juriskonsults Vilnis Virza.

Ja algas vērtība pēc eiro ieviešanas tomēr ir nepamatoti mainījusies vai arī darba devējs uzstāj uz līguma nosacījumu maiņu tieši eiro dēļ un nav iespēju vienoties mierīgā ceļā, tad darba ņēmējam ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā.

Savukārt, ja rodas problēmas ar pārskaitījumiem, tad jāvēršas Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti