Panorāma

No amata atbrīvo Jutu Strīķi

Panorāma

Nākamgad bezmaksas apraidē piedalīsies trīs jauni kanāli

Eiro Latvijā: pastmarkas un dāvanu kartes saglabās vērtību

Eiro Latvijā: Pastmarkas un dāvanu kartes saglabās vērtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ir desmitiem sīku darbību, kuras veicam ar nelielām naudas summām, par to pat īpaši nepiedomājot. Pastmarkas uz vēstulēm, dāvanu kartes un uzkodu automātā iemesti santīmi, lai pretī saņemtu gribēto.  Kur gada pirmajās dienās varēsim norēķināties ar jaunajām monētām, un kas notiks ar santīmu pastmarkām?

Tiem, kuri šajā interneta laikmetā saglabājuši paradumu laiku pa laikam kādam aizsūtīt arī tradicionālu vēstuli vai apsveikuma kartiņu un iepirkuši pastmarkas  jau kādam laikam uz priekšu pagaidām, nav jāuztraucas. Tās pastmarkas, kuras rotā santīmu vērtības, būs derīgas arī pēc jaunā gada.

„Pastmarkas ar latu nominālu būs iespējams izmantot visu 2014. gadu, jo šogad, lai pieradinātu iedzīvotājus pie eiro, mēs esam sākuši izdot pastmarkas ar paralēlo – gan latu, gan eiro nominālu. Tās būs iespējams izmantot neierobežotu laiku. Savukārt jau no janvāra pirmās markas, protams, mums būs ar eiro nominālu," skaidro AS "Latvijas Pasts" preses sekretāre Gundega Vārpa.

Uz aploksnēm nākamgad ļauts blakus līmēt arī, piemēram, vienu santīmu un vienu eiro pastmarku. Tikai tādā gadījumā pašiem uzmanīgi jārēķina līdzi, vai kopā sanāk vajadzīgā summa.

Ja jums ir dāvanu karte, kura derīga vēl arī nākamgad – arī tā savu vērtību nezaudē. Pēc jaunā gada dāvanu kartē lasāmā latu summa tiks pielīdzināta identiskai vērtībai eiro.

Uz našķu, atspirdzinošo dzērienu un kafijas automātiem dubultās aprites periods gan neattieksies, jo šie automāti nespēj reizē pieņemt un izdot divas dažādas valūtas. Tātad teorētiski no 1.janvāra visos šādos aparātos mums būtu jāmaksā ar eiro monētām. Jautājums, protams, vai visi šie aparāti būs pagūti pielāgot eiro. Aparātu uzturētāji arī izveidojuši īpašu grafiku, kādā šie aparāti tiek pielāgoti. Daži no tiem būs eiro gatavībā jau dažas dienas pirms gadumijas, daži tuvākajās dienās pēc gadu miijas.

Arī maksas stāvvietu aparātos būtu jābūt iespējai maksāt eiro monētās. Taču, kā jau ierasts – svētku dienās arī vairums maksas stāvvietu piedāvā novietot auto par velti. Tas ir papildu laiks stāvvietu uzturētājiem automātus pielāgot eiro monētām. Pēc esošā grafika visiem aparātiem jābūt darba kārtībā 3.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti