Panorāma

Ziemassvētki latviešu - indiešu ģimenē

Panorāma

Skadmaņu ģimenes sāpes

Eiro Latvijā: naudas maiņas veidi

Eiro Latvijā: Naudas maiņas veidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valūtas maiņa valstī, protams, nozīmē, ka pakāpeniski savi iekrājumi latos jāsamaina pret eiro. Kā to darīt visērtāk un kāpēc nevajag steigties naudu mainīt jau šogad?

Maksāt veikalos un par pakalpojumiem latos varēs vēl divas pirmās janvāra nedēļas. Taču, ja skaidrā naudā uzkrāts vairāk nekā divu nedēļu ikdienas tēriņos vēlaties izdot, ir vairākas iespējas, kā latu samainīt uz eiro.

Steigties to darīt tagad nav izdevīgi, jo līdz gada beigām bankas latus uz eiro maina par tirgus kursu, kas ir neizdevīgāks nekā oficiālais pārejas kurss 0,702804. Latu apmaiņa uz eiro nav jāsteidz veikt arī tūlīt pēc Jaunā gada, jo tam laika būs gana.

Visvienkāršāk ir tiem cilvēkiem, kuriem visa nauda glabājas bankas kontā. Tad nav jādara pilnīgi nekas – gadumijā nauda kontā automātiski konvertēsies no latiem uz eiro. Ja ir vēlme šādu iespēju izmantot, var vēl paspēt uzskaitīt brīvos līdzekļus uz konta ar iemaksas bankomāta palīdzību.

Ja dzīvesvietas tuvumā nav bankas vai iemaksas automāta, līdzīgs risinājums ir atvērt bezmaksas norēķinu kontu Latvijas Pastā. To var izdarīt jebkurā pasta nodaļā, tikai jāatceras paņemt līdzi pasi. Arī šajos norēķinu kontos naktī no 31. decembra uz 1. janvāri lati uz eiro konvertēsies automātiski.

Protams, naudu var mainīt arī tradicionālā veidā – skaidrā naudā. Pēc 1. janvāra 302 lauku pasta nodaļām – tikai lauku nodaļām - , kā arī pilnīgi visām banku filiālēm visā Latvijā būs pienākums latus pret eiro mainīt bez komisijas maksas un tikai un vienīgi pēc oficiālā pārejas kursa 0,702804. Pasts to darīs trīs mēnešus – tātad līdz marta beigām, komercbankas – pusgadu. Toties Latvijas Banka latus mainīs mūžīgi. Tāpēc –  iekrājumu maiņu no latiem uz eiro nav jāsteidz veikt pirmajās jaunā gada dienās.

Latus pret eiro kādu laiku mainīs arī dažādi mazie valūtas maiņas punkti. Taču vērts atcerēties, ka tajos izmantot oficiālo pārejas kursu nav obligāts noteikums. Tas varētu nozīmēt, ka tur kurss varētu būt mazāk izdevīgs. Katrā ziņā, naudu mainot, jābūt vērīgiem – nav izslēgts, ka šajā laikā uzdarbosies arī dažādi krāpnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti