Dienas ziņas

Par vīrieša piekaušanu līdz nāvei aizturēts policists

Dienas ziņas

Pieaugs maksājumi par gāzi

Eiro Latvijā: līdz eiro 1 diena!

Eiro Latvijā: Līdz eiro ieviešanai viena diena!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kopš decembra sākuma ik darbadienas un sestdienas vakaru Latvijas Televīzija iepazīstināja ar būtiskākajām praktiskajām lietām, kas jāatceras pārejas laikā no lata uz eiro. Tagad, kad līdz jaunās valūtas ieviešanai vairs palikusi tikai viena diena - vēlreiz apkopojumā dažas svarīgākās lietas.

Daudzi, gatavojoties eiro ieviešanai, iegādājušies sākumkomplektus vai nolikuši pa rokai no kāda ceļojuma pāri palikušos eiro. Taču arī pārējiem  gribot negribot nu jau pēc stundās skaitāma laika nāksies turēt rokās jauno valūtu. Ciparu kombinācija, kuru pārejas laikā tiešām vērts atcerēties, ir oficiālais pārejas kurss - 0,702804. Tieši šis kurss – ar visiem sešiem cipariem aiz komata - būs tas, pēc kura bankas nākamo pusgadu mainīs latus pret eiro. Tāpat tikai un vienīgi pēc šī kursa pārrēķināmas visas latos minētās summas dažādos līgumos, visi pabalsti, pensijas un algas. Aptuveniem ikdienas aprēķiniem var iegaumēt, ka viens eiro ir aptuveni 70 centi, bet viens lats – aptuveni viens eiro  un 42 centi.

Iekrājumu īpašnieki var būt droši – komercbankās latus pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas mainīs sešus mēnešus, sākot no 1. janvāra. 302 lauku pasta nodaļās tas būs izdarāms līdz marta beigām, bet Latvijas Banka latus ņems pretī mūžīgi, tā kā steigai nav pamata. Pavisam vienkārši būs tiem, kuri visus brīvos līdzekļus ieskaitījuši bankas kontā.

„Šajā kontā cilvēkam nekas papildus nav jādara, nav pašam nekas jāpārvērš, nauda būs pārvērsta automātiski pēc oficiālā kursa. Ja cilvēkam bijuši līdz šim vairāki konti, piemēram, latu konts un eiro konts, tad viņam sanāk, ka pēc 1. janvāra būs divi eiro konti," skaidro Latvijas Komercbanku asociācijas preses sekretāre Baiba Melnace.

Eiro ieviešanas dēļ nav jāpārslēdz ne kredītu, ne līzingu, ne kādu citu pakalpojumu līgumi, kuros minēti lati. Likums paredz, ka latu summa pēc oficiālā kursa tiek pielīdzināta attiecīgajai eiro vērtībai.

Tāpat jāiegaumē, ka pirmās divas janvāra nedēļas reizē būs derīgi gan lati, gan eiro, bet no 15. janvāra eiro kļūs par vienīgo derīgo maksāšanas līdzekli Latvijā. Gada pirmajās dienās drošības labad makā vajadzētu būt arī nelielai summai skaidrā naudā, taču bankas sola, ka to pakalpojumos ilgstošu pārtraukumu nebūs.

„Maksājumu karšu darbībā gandrīz vispār nebūs pārtraukumu. Ir iespējami daži traucējumi tikai pusotras stundas laikā – stundu pirms pusnakts, pusstundu pēc pusnakts. Ja tanī brīdī ir kādas grūtības veikt maksājumu, tad pēc kāda brīža, veicot to atkārtoti, visam būtu jābūt kārtībā. Bankomāti lielākā daļa strādās līdz 31.datuma pēcpusdienai. Daļu bankomātu sāks pielāgoti jau 30.decembrī. Mērķis ir, lai stundu pēc Jaunā gada lielākā daļa bankomātu jau būtu pieejama cilvēkiem lietošanai, eiro saņemšanai," klāsta Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti