Panorāma

Vai "Maxima" vadību apmācīja intervijām Latvijā?

Panorāma

Būs izmaiņas Saeimas vēlēšanu kārtībā

Eiro Latvijā: oficiālais pārejas kurss – 0,702804

Eiro Latvijā: Līdz ar nākamo gadu eiro–lata kurss būs izdevīgāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pagaidām komercbankas eiro pret latiem maina pēc tirgus kursa, un tas ir neizdevīgāks par Latvijas Bankas noteikto oficiālo kursu, kurš uz pusgadu stāsies spēkā no 1. janvāra. Ņemot par pamatu šodien piedāvātos eiro kursus dažādās Latvijas bankās, secinājām – par katriem 100 latiem, ko samaināt pirms 1. janvāra, konvertācijā varat zaudēt no aptuveni 60 santīmiem līdz pat 1,60 latiem.

Jau gandrīz deviņus gadus lats ir piesaistīts eiro. Oficiālais lata-eiro kurss kopš tā brīža nav mainījies – viens eiro ir līdzvērtīgs 0,702804 latiem.

Bankās un citās valūtas maiņas vietās eiro kurss nebija precīzi šāds, jo uzņēmēji no valūtas maiņas arī pelna. Taču tieši šis kurss – 0,702804 ir tas, kurš jāiegaumē šobrīd – pārejas periodā no lata uz eiro. Tikai un vienīgi pēc šī oficiālā kursa ar sešiem cipariem aiz komata, tiks pārrēķinātas algas, pabalsti, cenas un viss pārējais. Tāpat – no 1. janvāra līdz jūnija beigām ikviena komercbanka Latvijā latus pret eiro mainīs bez komisijas maksas tikai un vienīgi pēc šī kursa. Tāpēc latus pret eiro mainīt jau tagad – pirms 1.janvāra, nav izdevīgi.

Ja iedzīvotājs vēlas pārrēķinus no latiem uz eiro, tad viņam attiecīgā latu summa ir jādala ar oficiālo maiņas kursu 0,702804. Piemēram, ja kāds vēlas uzzināt, cik 80 lati ir eiro, tad ir jāizdala summa ar oficiālo kursu. Visticamāk, iedzīvotājs iegūs vairāk nekā vajadzīgos divus ciparus aiz komata. Tādēļ trešais cipars aiz komata pēc parastā matemātiskā principa jānoapaļo vai un uz augšu vai leju. Ja gadījumā trešais cipars aiz komata ir lielāks par pieci, tādēļ jāapaļo uz augšu un var iegūt 113 eiro 83 centus.

Turpretim, ja iedzīvotāji vēlas saprast – cik konkrēta eiro summa ir latos, tā jāsareizina ar oficiālo kursu. Kā redzams piemērā – septiņus eiro un trīsdesmit sešus centus sareizinot ar oficiālo kursu 0,702804, iegūstam piecus latus un 36 santīmus. Šoreiz trešais cipars aiz komata ir mazāks par pieci un jāapaļo uz leju.

Ja negribas rēķināt pašiem, daudzās interneta vietnēs ir atrodams eiro kalkulators. Piemēram, tādu var atrast oficiālajā eiro informatīvajā lapā eiro.lv, Latvijas Pasta vietnē eiropasts.lv un visu lielāko komercbanku mājaslapās. Un tomēr – ārpus mājām ne vienmēr pa rokai būs kalkulators vai internets. Ekspertiem ir vairāki padomi, kā pārrēķinos neapjukt.

"Protams, būs šis cenu pārrēķins, ko mēs redzēsim jau čekos. Redzēsim dubultās cenas, kas arī pēc kursa ir jāpārrēķina. Ja ir vēlme pārrēķināt, viņam ir iespēja savu kalkulatoriņu izmantot vai mainīgo kartīti, ko Latvijas banka ir kopā ar ECB nosūtījusi mājsaimniecībām. Trešā iespēja – kam kāds modernāks telefons pie rokas – kādu aplikāciju, kurā ir valūtu kalkulators," saka Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

"Cilvēkiem, un īpaši gados veciem cilvēkiem ir jāuzmanās. Nemaksājiet latos eiro cenu! Mums ir vairāki gadījumi, kad cilvēki stāsta, piemēram, tirgū viss ir kārtībā – ir divas cenas eiro un latos. Bet, ja pārdevējs jūt, ka pircējs nav noreaģējis un ir gatavs latos maksāt to lielāko eiro ciparu, viņš tam ļauj arī notikt. Tā ir tā lieta, pie kā ir jāpiedomā – jāatceras, ka latos ir mazāks cipars, eiro lielāks cipars, ja maksājam latos, tad mazākā cena attiecas uz mums," norāda "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta vadītāja Adriana Kauliņa.

Eiro valūta Latvijā spēkā stāsies no nākamā gada 1.janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti