Panorāma

Rēzeknes novadā skolnieks sadur savu vienaudzi

Panorāma

Intervija ar B.Rubesu

Eiro Latvijā: eiro var nedaudz celt cenas

Eiro Latvijā: Eiro var nedaudz celt cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kaimiņvalsts Igaunijas pieredze rādīja: dažos pirmajos mēnešos pēc eiro ieviešanas cenas veikalos sastinga - kāpums bija redzams dažus mēnešus pirms un dažus pēc oficiālā pārejas perioda. Turklāt otrajā cenu celšanās piegājienā būtisks sadārdzinājums bija tieši dažādiem pārtikas produktiem. Eksperti gan to galvenokārt skaidroja ar citiem ekonomiskajiem procesiem pasaulē, nevis pašu valūtas maiņu. Vai arī Latviju pēc eiro ieviešans gaida inflācija un kā eiro var iespaidot šo procesu?

Latvijā šis gads iezīmējies ar netipiski mazu cenu pieaugumu, dažos mēnešos pat pieredzējām deflāciju. Tomēr ne viens vien vērīgāks pircējs ir pamanījis, ka dažos gadījumos latu cenas atsevišķiem produktiem pēkšņi parādījušās ar jokainiem santīmiem aiz komata, tajā pašā laikā blakus norādītā cena eiro ir glīta un apaļa: Ls 1,27 = € 1,80. Tas ir diezgan drošs rādītājs, ka tirgotājs jau tagad nodrošinājies, lai pēc pārejas uz jauno valūtu cenas izskatītos labi. Kaut arī nedaudz - tas tomēr liek pircējam pārmaksāt tieši eiro dēļ. Citu valstu pieredze rāda, ka neprecīzas noapaļošanas dēļ inflācija pēc eiro ieviešanas ceļas par 0,2–0,3% un šādā līmenī tas varētu būt sagaidāms arī pie mums.

„Attiecībā uz pārējām cenām – uz tādiem globālākiem faktoriem - var sagaidīt, ka cenas Latvijā kļūs salīdzināmākas ar cenām ārpus Latvijas. Tātad tur, kur mums cenas ir bijušas augstākas nekā citur, tām būs tendence neaugt vai samazināties. Tur, kur cenas mums ir bijušas stipri zemākas nekā citur, šīs cenas varētu pamazām virzīties uz augšu," skaidro finanšu ministra padomnieks Jānis Platais.

Nosaukt kādas konkrētas preces, kam salīdzināšanas dēļ mainīsies cena, gan pagaidām neesot iespējams. Vairāk nekā 1200 Latvijas uzņēmumu ir iesaistījušies akcijā "Godīgs eiro ieviesējs". Pat ja pieņemam, ka visi šie uzņēmumi tiešām ieturēs godīgu cenu politiku, tomēr jāņem vērā, ka ne tuvu visas kompānijas šajā pasākumā iesaistījušās.

Nenoliedzami jārēķinās, ka jaunā valūta atsevišķos gadījumos varētu būt aizsegs nepamatotai cenu celšanai.

Taču ne mazāk svarīgs jautājums bez eiro ietekmes uz cenām ir – cik liela dzīves sadārdzināšanās kopumā prognozējama nākamgad? Finanšu ministrijā saka –  dažādu ekonomisko procesu ietekmē cenas augs par aptuveni 2,3%.

„Šogad mums tāda ne-flācija sanāks – ne īsti inflācija, ne īsti cenu kritums. Nākamgad, acīmredzot, inflācija atgriezīsies. Tam iemesls ir tas, ka bāzes līmenis, kā ekonomisti to sauc, ir salīdzinoši zems. Otrs iemesls, kāpēc inflācija atgriezīsies, ir tas, ka vietējā tirgū pieprasījums būs arvien straujāk augošs; un trešais iemesls varētu būt tas, ka arī darba tirgū parādīsies arvien vairāk darba roku trūkums, kaut kādos segmentos algas augs straujāk. Līdz ar to nākamgad, saliekot kopā, vismaz par kādiem diviem procentiem inflācijai vajadzētu būt," prognozē ekonomists Andris Strazds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti