Eiro Kuldīgā: Vai mainās uzņēmēju noskaņojums?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Radio šogad jau vairākkārt ir vērsies pie uzņēmējiem Kuldīgā, lai noskaidrotu viņu viedokli par gaidāmo eiro ieviešanu. Iepriekš Kurzemes pilsētiņas uzņēmēji pret Latvijas nākamo valūtu bija noskaņoti skeptiski un negatīvi, norādot, ka atteikšanās no lata negatīvi ietekmēs valsts ekonomiku, veicinot inflāciju. Šobrīd noskaņojums tomēr ir mainījies - lai gan izteiktu eiro atbalstītāju uzņēmēju vidū joprojām nav, viņi gaidāmo valūtas maiņu uztver ievērojami samiernieciskāk.

Ja mēs savu valūtu zaudēsim, mēs zaudēsim neatkarību - iepriekš par gaidāmo valūtas maiņu bažas pauda pārtikas veikalu ķēdes īpašniece Ludmila Treimane, kura uzskatīja, ka eiro nešaubīgi nāks kopā ar inflāciju. Viņa norādīja, ka ir uztraukta par to, ko iesākt ar sīknaudu, kuru uzņēmējas nelielie veikaliņi iekasē lielos apjomos, kā arī paredzamie naudas apjomi, kuri būs nepieciešami eiro pārejas laikā.

Šoreiz ar Ludmilu Treimani Latvijas Radio tikās mirklī, kad viņa ar lielu un smagu čemodānu ieradusies Latvijas Bankā, lai samainītu aptuveni gada laikā uzkrāto sīknaudu - kopumā 650 latus vienu un divu santīmu monētās. Tagad uzņēmēja ir noskaņota ievērojami optimistiskāk, un uzsver, ka būtisku daļu ar eiro ieviešanu saistīto darbu jau ir paveikusi, tāpēc par gaidāmo valūtas maiņu vairs nav tik uztraukta.

Veikalu īpašnieci tomēr mazliet bažīgu dara apstāklis, ka cilvēki pie cenām jaunajā valūtā, sagaidāms, pieradīs lēni.

Savukārt lauksaimniecības mašīnu un auto tirdzniecības uzņēmuma pārstāvis Artis Cimoška, kurš iepriekš atbalstīja Latvijas pievienošanos eiro, gaidāmo valūtas maiņu uztver mierīgi, bet neslēpj, ka nekādus ieguvumus no eiro negaida.

Uzņēmējs prognozē, ka eiro ieviešanas rezultātā daudzos tirgus segmentos pastiprināsies konkurence, un var iestāties pat tirgus pārsātinājums, savukārt Latvijas uzņēmumi būs spiesti pārskatīt darbinieku algas.

Bet uzņēmējs Māris Rožkalns, kurš vada servisu un rezerves daļu veikalu "ZR autodetaļas", norāda - tāpat kā vasarā, viņš joprojām drīzāk ir noskaņots pret eiro ieviešanu, tomēr šobrīd jau to uztver ievērojami samiernieciskāk. Pēc viņa domām, galvenā ar eiro ieviešanu saistītā problēma ir sagaidāmais cenu kāpums, kas skars itin visas preces, tomēr uzņēmēji iegūs no eiro konvertācijas izmaksu samazinājuma.

Visi aptaujātie uzņēmēji arī atzina, ka kopumā jau ir sagatavojušies eiro ieviešanai, tāpēc, par spīti skepsei pret jauno valūtu, viņi to sagaida ar salīdzinoši mierīgu noskaņojumu.

To, ka cilvēkus var biedēt nezināmais, apstiprina arī „DNB bankas" ekonomists Pēteris Strautiņš. Viņš gan atzīst, ka lielāko ietekmi varēju izjust bankas un īslaicīgi arī mazie uzņēmēji.

Viena no bažām saistībā ar eiro ieviešanu ir straujš cenu kāpums, tomēr līdz šim tas nav noticis.

Tāpat uzņēmējiem uztraukums ir par iespējamo algu kāpumu. Strautiņš gan norāda, ka tas notiks jebkurā gadījumā, neatkarīgi no valūtas maiņas, jo bezdarbs strauji samazinās un darbiniekiem ir lielākas iespējas izvēlēties.

Tomēr kā vēl neizsīkušo risku ekonomists min situāciju citās eirozonas valstīs. Tas varot ietekmēt situāciju tālākā nākotnē, bet tuvākajā laikā tas nebūs jūtams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti