Panorāma

ECT: kratīšana žurnālistes mājās bijis vārda brīvības pārkāpums

Panorāma

Cik izplatīta ir kukuļošana Latvijas medicīnā?

Pirmās pārmaiņas, gatavojoties eiro

Eiro ieviešanas procesā daudz darba - ierēdņiem draud virsstundas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Paredzams, ka līdz eiro ieviešanai vēl ir jāveic ļoti daudz darbu, kas, piemēram, ierēdņiem liks strādāt pat virsstundas, jo ir jāizmaina virkne likumu.

Kopumā izmaiņas varētu skart ap 100 likumus un 500 Ministru kabineta noteikumus. Tiesa, darbs normatīvo aktu grozīšanā sākās jau 2011.gadā. Konkrētas eiro ieviešanas procesa izmaksas gan nav zināmas.

Tomēr šobrīd īpaši jāaktivizējas arī uzņēmumiem, jo jau 1.oktobrī visu preču un pakalpojumu cenām – gan par produktiem lielveikalā, gan friziera pakalpojumiem – jābūt redzamām gan latos, gan eiro. Summu latos nosaka pats uzņēmums, bet cenas eiro tiks precīzi matemātiski aprēķinātas pēc oficiālā eiro maiņas kursa.

„Tas ir zināmā mērā tāds kvalitatīvs spiediens, kurš atbalsta godīgu eiro ieviešanu, jo tas ļauj cilvēkam pierast, ka piens – ja viņš maksāja 89 eiro centus 15. oktobrī, 1. novembrī un 1. decembrī, tad viņam tos 89 eiro centus ir jāmaksā arī 1. janvārī,” saka Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Lai arī, sākot no 1. janvāra, latus pret eiro bez jebkādas komisijas maksas komercbankās varēs apmainīt pusgadu, dažās Latvijas Pasta filiālēs – 3 mēnešus, bet Latvijas Bankā – visu mūžu, gada sākumā daudz vieglāka dzīve būs tiem, kuriem visi līdzekļi glabāsies bankas kontā. Tie tāpat kā kredīti un noguldījumi automātiski konvertēsies uz eiro, un arī maksājumu kartes nebūs jāmaina. „Operācijas ar skaidru naudu ap jauno gadu, pēc jaunā gada – tās noteikti būs neērtākas kā tās ir šodien,” ir pārliecināts AS „Swedbank” valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Pirmās divas janvāra nedēļas veikalos vēl varēs norēķināties ar pāri palikušajiem latiem, atlikums tiks izdots eiro banknotēs un monētās, un jau no 1. janvāra arī bankomātos varēs izņemt tikai eiro. Bankas sola – tie tur būs pietiekamā daudzumā un jau laikus visā Latvijas teritorijā. „Mēs visu bankomātus decembra beigās būsim sagatavojuši un palaidīsim vienlaicīgi 1. janvārī,neatkarīgi no tā, kur tas atrodas -  vai viņš atrodas Dagdā vai Rīgas centrā,” uzsver AS „SEB banka” valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols.

To, vai arī nelielajos veikaliņos attālākajos Latvijas nostūros eiro būs jau janvāra sākumā un pietiekamā daudzumā, gan neviens apsolīt nevar. Nepieciešamais daudzums jaunās valūtas no bankām laikus jāpasūta pašiem uzņēmējiem, rēķinoties ar katras bankas individuāli noteiktajiem pirmspiegādes nosacījumiem un cenām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti