Eiro ieviešana radīs īslaicīgas izmaiņas bankomātu, karšu un internetbanku darbā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdz eiro ieviešanai palikušas 20 dienas. Tā kā banku pakalpojumi lielākajai daļai iedzīvotāju kļuvuši par galveno norēķinu veidu, komercbankas aicina iedzīvotājus un uzņēmumus ņemt vērā, ka eiro ieviešana nozīmēs arī īslaicīgas izmaiņas bankomātu, karšu un internetbanku darbā. Pieredze gan rāda, ka Jaungada naktī iedzīvotāji banku pakalpojumus izmanto mazāk, tomēr, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, bankas ieteic gatavošanos eiro neatlikt uz pēdējo brīdi, naudu turēt kontā un laikus pārdomāt Jaungada tēriņus.

Šķiet, naudas maiņu Latvijā nekad nav pavadījusi tik pamatīga informācijas kampaņa, kā tas ir pārejā uz eiro. Taču šodien arī daudz vairāk nekā agrāk izmantojam banku pakalpojumus, un tas arī nozīmē vairāk iespējamu tehnisku sarežģījumu un lietu, kas jāpatur prātā. Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis uzsver, ka bankas ņēmušas vērā citu valstu pieredzi eiro ieviešanā, tomēr ar dažām neērtībām vienalga būs jārēķinās. „Eiro ieviešana nav tāda sarkana poga, kuru nospiežot, pēkšņi sekundē viss ir pārvērties no latiem uz eiro. Zināmu laiku gan bankas pakalpojumu saņemšana, gan to kanālu pieejamība, caur kuriem var saņemt pakalpojumus, būs aizņemta ar šo procesu," skaidro Bičevskis.

Vismazāk rūpju būs tiem, kas naudu tur kontā un Jaungada naktī neplāno to pārskaitīt vai izņemt. Maksājumu karšu darbībā pārtraukumi nav plānoti, bet bankomātos tieši pusnaktī naudu izņemt nevarēs. „Ir skaidrs pusstundas pārtraukums pirms pusnakts, un stundas laikā lielākā daļa bankomātu tiks pārslēgti uz jaunās valūtas izsniegšanu. Jāņem vērā, ka daļa no bankomātiem tiks izslēgti jau 30.decembra laikā," pauž Bičevskis.

Pārskaitījumus, kam jāpienāk vēl šogad, vēlams veikt līdz 29.decembrim. Internetbankas gadumijā funkcionēs daļēji, bet liela daļa filiāļu svētkos būs slēgtas. Taču ja vien no došanās uz banku tuvākajā mēnesī var izvairīties, labāk to nedarīt, iesaka „Swedbank" valdes loceklis Ģirts Bērziņš. „Mēs jau tagad redzam, ka pieaug iedzīvotāju interese par filiāļu izmantošanu, tuvojoties gada beigām, paredzam [lielāku interesi] no uzņēmējiem. Tā būs daudz lielāka interese kā parasti. Tāpēc, lai nebūtu jātērē laiks, kas ir īpaši aktuāli ap Jaungadu, izmantojam kontu un lietas notiks pašas no sevis," skaidro Bērziņš.

Skaidro naudu pirms jaunā gada nav vērts steigties mainīt uz eiro, atgādina SEB bankas pārstāve Agnese Strazda. „Diezgan daudz privātpersonu nāk šodien uz filiālēm, maina latus uz eiro pēc komerckursa un maksā tās komisijas maksas. Lai gan ir pateikts - jūs varat iemaksāt naudu kontā caur bankomātu un viss konvertēsies automātiski. Tomēr ir vēlme konvertāciju veikt ātrāk, lai būtu jau rokās tie eiro. Mēs jau nevaram aizliegt to darīt, tikai atgādināt, ka tas viss maksā papildu naudu," norāda Strazda.

Divas nedēļas pēc gadumijas vēl varēs maksāt arī latos, bet atlikums būs jāizdod eiro. Tas būs pamatīgs izaicinājums veikalniekiem. Tāpēc, lai izvairītos no liekām rindām un iespējamām kļūdām aprēķinos, „Citadeles" pārstāvis Kaspars Cikmačs iesaka iedzīvotājiem pēc iespējas tomēr latus iztērēt jau pirms jaunā gada un maksāt ar eiro vai karti. „Tiklīdz izmantojam elektronisko naudu, nav jādomā, ne cik izdot atlikumu [eiro] no pieciem latiem, ne kur likt tās latu čupas, kas atnāks. (..) Stingri iesakām uzņēmējiem motivēt iedzīvotājus lietot POS terminālus, bet iedzīvotājiem - neapgrūtināt tirgotājus, bet iztērēt savas latu monētas jau decembrī, atstājot minimumu rezervei, nevis lielus uzkrājumus," atzīmē Cikmačs.

Uzņēmējiem savukārt laikus jānodrošinās ar 3-6 dienu apgrozījumu eiro, jāsagatavo vieta eiro un latu glabāšanai, jāapmāca darbinieki un jādomā par papildu drošību.

Drošības ziņā daudzu prātus pēdējās dienās satraukušas viltus vēstules dažādu institūciju vārdā, tāpēc banku eksperti vēlreiz atgādina - jābūt uzmanīgiem un jāatceras, ka bankas nekad klientam nepieprasīs viņa sensitīvos datus pa pastu, e-pastu vai telefoniski, un arī pāreja uz eiro nav tam iemesls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti