Panorāma

Mīkstie sodi par dziras tirgošanu

Panorāma

Ziemai sagatavots 50 000 tonnu sāls

Tirgotāji piepilda cilvēku prognozes par cenu celšanos

Eiro cenās mānās arī godīgie ieviesēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

635 jeb 46% tirdzniecības vietu cenu norādīšana latos un eiro neatbilst normatīvo aktu prasībām, kas saistītas ar nekorektu valūtas konvertāciju vai cenu nenorādīšanu abās valūtās, secinājis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

Laika posmā no šā gada 1.oktobra līdz 13.oktobrim PTAC 1368 tirdzniecības vietās pārbaudīja paralēlo cenu atspoguļošanu latos.

Kā šodien žurnālistiem atzina PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa, visbiežāk neatbilstības skaidrojamas ar cilvēciskām kļūdām, piemēram, matemātiski nepareizi noapaļojot summas, nenorādot abās valūtās atsevišķu preču cenas vai cenu par mērvienību.

"Lielākā daļa no šīm kļūdām novērstas inspektora klātbūtnē vai drīz pēc tam. Līdz šim uzņēmēji par pārkāpumu saņēmuši brīdinājumu un aicinājumu kļūdas operatīvi izlabot. PTAC mērķis arī turpmāk ir nevis sodīt, bet panākt pareizu un patērētājam saprotamu cenu atspoguļojumu," norādīja Vītoliņa.

Tāpat laika posmā no šā gada 1.septembra līdz 14.oktobrim PTAC kopumā sniedzis 386 konsultācijas, lielākoties uzņēmējiem skaidrojot cenu paralēlās atspoguļošanas jautājumus. Centrs saņēmis arī 106 patērētāju sūdzības - par cenu pieaugumu, nekorektu konvertāciju utt.

Taču Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis norāda, ka iedzīvotāji divreiz biežāk iesaka godīgus uzņēmējus, nekā informē par cenu kāpšanu.

"Kopš gada sākuma Ekonomikas ministrija veic cenu monitoringu, ja salīdzina ar iepriekšējo mēnesi, tad 83% apsekoto preču cenas palikušas nemainīgas, tad 7% cena pieaugusi un 9% samazinājusies. Cena mainās pārsvarā sezonas precēm, kā dārzeņi, augļi, kam šobrīd samazinās, bet vasarā kāpa cenas vasaras kafejnīcās, kas ir saprotams biznesa specifikas dēļ. Galvenais secinājums - mēs nekādi nevaram runāt par tendenciozu cenu pieaugumu eiro ieviešanas dēļ."

Savukārt, lai arī Finanšu ministrijas jaunākais pētījums liecina, ka kopumā eiro ieviešanu Latvijā jau atbalstot 40% iedzīvotāju, taču vienlaikus pieaugot arī iedzīvotāju bažas par cenu kāpumu nākotnē.
"Lai arī objektīvie dati liecina, ka paralēlo cenu atspoguļošanas periodā cenu kāpums nav novērojams, redzams arī, ka jau 84% Latvijas iedzīvotāju sagaida cenu kāpumu saistībā ar eiro ieviešanu," norāda Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene.

Iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs" pievienojušies jau vairāk nekā 1000 uzņēmēju. PTAC vēl norādīja, ka godīgu komercpraksi visvairāk vērtēs saistībā tieši ar šiem komersantiem un, ja gadījumā viņi nepilda parakstītā kodeksa apņemšanos, varēšot piemērot sodu līdz pat 10 tūkstošiem latu.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.oktobra tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro. Patērētājiem paredzētajos kases čekos darījuma kopsummai jābūt norādītai gan latos, gan eiro. Līdzīgi abās valūtās jābūt norādītai arī kopsummai iedzīvotājiem nosūtītajos rēķinos. Tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem cenas gan latos, gan eiro jānorāda, lai patērētāji pierastu pie jaunās valūtas un sagatavotos pārejai uz eiro.

Aprēķinot cenas, uzņēmumi drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. Aprēķinos jāievēro matemātiskie pārrēķināšanas principi. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs visā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā - līdz 2014.gada 30.jūnijam - pārbaudīs, vai cena norādīta abās valūtās un vai konvertācija veikta atbilstoši. Kopā ieplānots veikt ap 30 000 pārbaužu.

PTAC izstrādājis vadlīnijas par pareizu cenu norādīšanu, kas skaidro tiesību aktu prasības, sniedz padomus un piemērus komersantiem par cenu norādīšanu dažādās situācijās. Minētās vadlīnijas kopā ar citu praktisko informāciju uzņēmējiem par pāreju uz eiro atrodamas mājaslapas "eiro.lv" uzņēmēju sadaļā. Informāciju uzņēmēji var saņemt, zvanot pa PTAC eiro informatīvo tālruni 67 388 641 vai sūtot e-pastu uz "[email protected]".

Patērētāji var uzdot sev interesējošus jautājumus par cenu norādīšanu paralēlās atspoguļošanas periodā, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65 452 554 vai arī sūtot e-pastu uz "[email protected]".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti