Ēdinātāji mudina ēnu ekonomiku izskaust nevis ar pātagas principu, bet nozares sakārtošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) zem lupas var saskatīt daudz – gan to, ka uzņēmumi nemaksā nodokļus, gan to, kādu uzņēmumu nodokļu parādnieki dibina pēc tam, – būtībā nomaina nosaukumu un turpina darboties tajā pašā jomā. Ēnu ekonomikas ziņā ēdināšanas nozare ir riska zonā. Tāpat arī būvniecība, tomēr šajā nozarē pēc nozares ģenerālvienošanās noslēgšanas situācija lēnām, bet uzlabojas. Ēdināšanas nozares pārstāvji mudina ēnu ekonomiku izskaust nevis ar pātagas principu, bet nozares sakārtošanu.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme uzsvēra, ka uzņēmumu pārejām uz citu kompāniju saistībā ar nodokļu parādiem vairs nav perspektīvas, jo mūsdienu tehnoloģijas dod iespēju redzēt, ja nodokļu parādnieks dibina jaunu uzņēmumu uz vecā uzņēmuma bāzes. Būtībā nomaina nosaukumu un turpina strādāt. Tikai bez nodokļu parādiem.

"Agrāk tas bija tā. Darbiniekiem saka: "Neuztraucies. Mums ir nelielas nepatikšanas ar VID, līdz ar to šodien strādā SIA "Mārīte", bet rīt strādāsi SIA "Spārīte".

Ēdinātāji mudina ēnu ekonomiku izskaust nevis ar pātagas principu, bet nozares sakārtošanu
00:00 / 03:47
Lejuplādēt

Un nekas tev dzīvē nemainīsies, un arī patērētājs neredzēs, ka nomainīta SIA". Tie laiki ir pagājuši. Mēs ejam pakaļ tam, kas šos parādus ir sataisījis. Tā saucamajiem nometējiem vairs nav perspektīvas. Es gan iepriekš arī par to esmu runājusi, bet vēl joprojām ir uzņēmēji, kas domā, ka ir gudrāki par visiem. Ja citi maksā, tad kāpēc viņiem tas būtu jādara," sacīja VID vadītāja.

VID ģenerāldirektore uzsvēra, ka ēnu ekonomikas ziņā ēdināšanas nozare ir riska zonā. Tāpat arī būvniecība, tomēr šajā nozarē pēc nozares ģenerālvienošanās noslēgšanas situācija lēnām, bet uzlabojas.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste nenoliedza, ka nozare ir ēnu ekonomikas riska zonā un jau agrāk ir bijušas diskusijas par to, vai nodokļa parādnieks drīkst dibināt jaunu uzņēmumu un būtībā turpināt darbu tajā pašā adresē, tikai ar citu uzņēmuma nosaukumu. Viņasprāt, katrs gadījums ir jāvērtē individuāli – vai nodokļu nemaksāšana ir bijusi ļaunprātīga vai ne.

"Protams, ļoti labi, ka VID šobrīd šai problēmai ir pieķēries, bet tas lūgums vai tas aicinājums būtu izstrādāt risinājumu sadarbībā ar nozari, lai tiešām mazinātu tos gadījumus, kad tiek ietekmētas arī tādas situācijas un tie uzņēmumi, kuriem ne ļaunprātība ir bijusi pamatā. Atdalīt šos gadījumus," sacīja Graikste.

Arī Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis uzsvēra, ka biedrības biedri ir vienisprātis, ka VID ar nodokļu nemaksātājiem ir jācīnās, jo šādi tiks izskausta negodīga konkurence.

"No mūsu biedru rindām ir tāda informācija, ka ļoti īpatnēji tiek traktēts Komerclikums, kur ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Faktiski īpašniekiem, citam SIA tiek prasīts atmaksāt maksātnespējīga uzņēmuma parādus.

Nav godīgi mainīt SIA un darboties tajā pašā vietā, nenomaksājot valstij nodokļus, bet, no otras puses, ir jāsaprot, kā sakārtot likumdošanu, jo SIA ir SIA. Ja kādā brīdī VID ir ieteicis, ka labākais, kas uzņēmumam var notikt, ir maksātnespēja un uzņēmums ir izgājis to procesu, tad pēc tam tā kā prasīt īpašniekiem vai uzņēmuma valdes locekļiem no cita uzņēmuma to atmaksāt arī ir dīvaini," uzskata Jenzis.

Ēdināšanas nozares pārstāvji mudina ēnu ekonomiku izskaust nevis ar pātagas principu, bet nozares sakārtošanu. Graikste uzsvēra, ka to var izdarīt ar diviem līdzekļiem. Viens no tiem ir ģenerālvienošanās. Līgums jau ir sagatavots, un to pamazām paraksta arī tie uzņēmēji, kas nav kādas asociācijas biedri. Otrs risinājums, par ko arī ir panākta vienošanās ar Finanšu ministriju, ka brīdī, kad stāsies spēkā ģenerālvienošanās, tiks apspriesta samazinātās PVN likmes ieviešana sabiedriskajai ēdināšanā. Graikste ir pārliecināta, ka, ieviešot samazināto PVN, uzņēmējiem vairs nebūs interesanti krāpties un nemaksāt nodokļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti