Ēdinātāji gatavi apkalpot viesus iekštelpās, bet Covid-19 vakcinācijas aptveres dēļ apmeklētāju ir mazāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vasarā ēdināšanas uzņēmumi varēja terasē apkalpot visus viesus gan ar Covid-19 sertifikātiem, gan bez, bet tagad, laikam kļūstot vēsākam, maltītes baudīšana ārā kļūst apgrūtinošāka. Latvijas Radio aptaujātie restorānu īpašnieki pauda gatavību viesus uzņemt iekštelpās, jo darbinieki ir vakcinēti. Taču kopējās valsts vakcinācijas pret Covid-19 aptveres dēļ potenciālo viesu skaits esot mazāks.

Ēdinātāji gatavi apkalpot viesus iekštelpās, bet Covid-19 vakcinācijas aptveres dēļ apmeklētāju ir mazāk
00:00 / 04:06
Lejuplādēt

Šajā gadā 65% ēdināšanas uzņēmumu, salīdzinot ar attiecīgu periodu pērn, ir būtiski samazinājies apgrozījums, liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) aptauja. 36% aptaujāto uzņēmumu ir pesimistiski noskaņoti un uzskata, ka bez valsts atbalsta neizdzīvos.

Turklāt siltais laiks pakāpeniski atkāpjas un viesu apkalpošana terasēs kļūst aizvien apgrūtinošāka. „Terasēs ''sarkanajā režīmā'' teorētiski var strādāt, bet laika apstākļi ir, kādi ir. Mēs zinām, cik liela ir vakcinācijas aptvere, lai strādātu'' zaļajā koridorā'', iekštelpās. Tas ir, mazāk par pusi Latvijas iedzīvotāji ir potenciālie klienti, kas var baudīt ēdināšanas uzņēmumu pakalpojumu. Ar darbiniekiem viss ir ļoti labi.

Ap 80% darbinieku, kas strādā ēdināšanas sektorā, esot vakcinēti. Tas ir divas reizes labāks rādītājs nekā Latvijā kopumā.

Prasība, lai varētu strādāt ''zaļajā koridorā'', tad darbiniekiem ir jābūt vakcinētiem 100%, tas atšķiras no uzņēmuma uz uzņēmumu, jo ir salīdzinoši sarežģīti izpildāma prasība,” norādīja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas valdes loceklis, restorāna "B bārs" īpašnieks Armands Mednieks teica, ka vasara bijusi darbīga, terase ar viesiem piepildījusies regulāri. Viņaprāt, uzņēmumi, kas spēj darboties ''zaļajā režīmā'', ierobežojumus neizjūt.

Tajā pašā laikā viņš cer, ka terases darbība nebūs jāpārtrauc: „Terasēs sēž tie, kas nav vakcinēti, bet iekšā – vakcinētie. Šī brīža situācija ir tāda, ka cilvēki ir pilnīgi mainījuši savus ieradumus. Ja nav vakcinēti un tā pārliecība ir tik liela, ka nemaz netaisās vakcinēties, tad viņi ir gatavi paciest arī visas neērtības. Līdz šim brīdim es to esmu novērojis. Un vēl šobrīd aukstā laikā viņi sēž ārā un bauda maltīti. Jo ir kompānijas, kur, piemēram, viens cilvēks nav vakcinēts un viņi ir spiesti sēdēt ārā. Pārējie pakļaujas.”

Restorānu ķēdes „Terra” valdes locekle Ilze Megne-Statkus atklāja, ka no trīs restorāniem viesus klātienē apkalpos tikai vienā: „Uz doto brīdi mums nav visi darbinieki vakcinēti, līdz ar to tikai vienā restorānā uzņemam viesus iekštelpās. Un tur viesmīļi, kas strādā ar klientiem, kas apkalpo cilvēkus, ir vakcinēti. Mēs arī vienlaicīgi izsniedzam ēdienu līdzi ņemšanai. Zāle ir sadalīta divās daļās, kurā var ienāk ikviens. Tad ir otra zāles daļa, kur uz vietas var ēst tikai ar Covid-19 sertifikātu, un tad tiem darbiniekiem, kas strādā ar šiem viesiem, ir jābūt vakcinētiem.”

Latvijas Restorānu biedrības valdes loceklis, šefpavārs un vairāku restorānu līdzīpašnieks Ēriks Dreibants pastāstīja, ka vasaras sezona aizvadīta darbīgi, par viesu trūkumu vismaz pavāru mājā Līgatnē sūdzēties nevarēja. Tomēr laiks kļūst drēgnāks un tas nozīmē, ka jāsāk strādāt iekštelpās.

„To jau mēs tagad jūtam, ka ir samazinājies viesu apmeklējums. Bet ir viesi, nāk viesi.

Mēs attiecīgi samazinām darbiniekus. Strādāsim, kā varēsim. Mums visos uzņēmumos darbinieki ir 100% vakcinējušies. Reizēm lielāka problēma ir, ja ir kāds bankets un mums jāpiesaista viesmīļi no malas, tad rodas problēmas. Ir viesmīlis, varētu viņu aicināt uz banketu, bet izrādās, ka viņš nav vakcinēts,'' pastāstīja Dreibants.

Viņaprāt, ir grūti savienot darbu sabiedriskajā ēdināšanā un nevakcinēšanos. Tāpat viņš novērojis, ka viesi ir saprotoši. Nav konfliktu par to, kādēļ nedrīkst sēdēt iekšā bez Covid-19 sertifikāta. Pārbaudes veic darbinieki, līdz ar to Dreibants aicina viesus būt saprotošiem un jau pie ieejas sagatavot sertifikātu. Gluži kā biļeti pie ieejas teātrī vai pirms iekāpšanas lidmašīnā.

KONTEKSTS:

Vakcīnas pret vīrusu Covid-19, kura dēļ Latvijai un citām valstīm nācies vairākkārt ieviest ierobežojumus, ir pieejamas Latvijā kopš 2020. gada decembra. Sākotnēji tās varēja saņemt iedzīvotāji no riska grupām, taču kopš pavasara pote var saņemt ikviens iedzīvotājs. Lai gan vakcīnas tiek uzskatītas par galveno ieroci cīņā ar Covid-19, līdz septembra vidum Latvijā tās pirmo devu Latvijā saņēma vien aptuveni 41% no visiem valsts iedzīvotājiem, bet no pilngadīgajiem vakcināciju Latvijā ir pabeigusi aptuveni puse iedzīvotāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti