Dienas ziņas

Uzņēmēju atbalstam atvēlēs miljardu

Dienas ziņas

Ventspilī pārtraukta prāmju satiksme

Ietekmēta ēdināšanas uzņēmumu darbība

Ēdināšanas uzņēmumos Valmierā samazinās peļņa; uztraucas par darbiniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izsludinātā ārkārtējā situācija valstī un noteiktie ierobežojumi rada ne mazums finansiālu grūtību dažādu nozaru uzņēmējiem. Arī ēdināšanas jomā vairākums uzņēmēju durvis apmeklētājiem ir slēguši. Gan darbinieki, gan uzņēmēji ir spiesti strādāt vēl neierastā režīmā un risināt finansiālus jautājumus. 

Kafejnīcu, bistro un restorānu īpašniekiem šis ir sarežģīts laiks. Ir jāpieņem lēmums ne tikai uz laiku ēdināšanas iestādes slēgt. Kādam tas nozīmē arī darbinieku atlaišanu. Lai arī saprot situāciju un darba devēja rīcību, tomēr viesmīlei no Valmieras ir bažas, kā tas ietekmēs studiju apmaksu Vidzemes Augstskolā. 

“Ar ienākumiem, jā, tas ir diezgan svarīgi, jo šobrīd, arī studējot strādāju, lai studijas tiešām apmaksātu. Līdz ar to šobrīd jādomā, kā un ko samaksāt, kur ņemt naudiņu tieši studijām, nevis ikdienai,” stāsta Anete Mīlberga, kura strādā par viesmīli ēdināšanas uzņēmumā.

Anete piebilst, visgrūtāk ir aprast ar domu, ka kādu laiku nāksies pavadīt bezdarbībā.

Ēdināšanas pakalpojumu uzņēmēja Valmierā Sandra Zīrāpe stāsta, ka pašlaik prioritāte ir palīdzēt darbiniekiem, meklēt labāko risinājumu abām iesaistītajām pusēm.

“Darbinieki uzrakstīja atlūgumus, gandrīz 35 cilvēki, uz abpusēju vienošanos, lai viņi varētu saņemt pabalstu.

Bezalgas atvaļinājums nav risinājums, algas atvaļinājums ir izņemts, kādam nav izņemts - kāda nedēļa vai kas,” situāciju apraksta Zīrāpe.

Viņasprāt, pareizākais veids, kā palīdzēt darbiniekiem, ir ļaut viņiem iet bezdarbnieku rindā, kur viņi saņem vismaz 65% no savas algas.

Zīrāpe stāsta, ka laikā pēc 13. marta ietirgojums ir ievērojami krities, paredzētie banketi vairāk nekā 1000 cilvēkiem tika atcelti.

Vēl viens ēdināšanas uzņēmums Valmierā, kas līdzās bistro un restorānu darbam sniedz ēdināšanas pakalpojumus arī Valmieras skolām, darbu uz laiku ir pārtraucis. Īpašniece Ivete Boša norāda, ka pašlaik svarīgākā ir darbinieku un apmeklētāju drošība, nevis peļņa.

“Es uzskatu, kad varbūt ēšana šajā brīdī nav pats svarīgākais. Pats svarīgākais ir mūsu veselība, mūsu drošība un mūsu bērnu drošība.

Tāpēc arī mēs esam izvēlējušies šādu modeli, ka mēs patreiz savus pakalpojumus nesniedzam,” stāsta Boša. 

Ēdināšanas uzņēmumiem zaudējumi būs, bet pašlaik tiek darīts viss iespējamais, lai tie nebūtu lieli. Meklējot risinājumus tam, kā uzglabāt pārtiku, darbinieki produktus iemarinē, iekonservē un iesaldē atbilstoši pārtikas uzglabāšanas prasībām, lai varētu tos izmantot vēlāk, kad darbs atgriezīsies ierastajā ritmā. Produktus, kuri nav realizējami, vairāki uzņēmēji ziedo bērnu labdarības virtuvei Valmierā.

KONTEKSTS:

Valdība otrdien nolēma, ka saistībā ar Covid-19 izplatību valdība plāno apmaksāt slimības lapas no speciālā budžeta līdzekļiem, valdība noteiks nozares, kurās uzņēmumu darbiniekiem no budžeta būs apmaksāta dīkstāve, tāpat noteikto nozaru uzņēmumiem būs pieejamas nodokļu samaksas brīvdienas, saimnieciskās darbības veicēji varēs nemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansu, tāpat uzņēmumiem būs pieejama kredītu garantijas un aizdevumi.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība"), komentējot valdības lemto, arī norādīja, ka ēdināšanas uzņēmumiem skolās nevajadzētu par šo laiku, kad mācību klātienē nav, prasīt īri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti