Ēdināšanas nozare vēlas līdz ar maija svētku brīvdienām atsākt darbu āra terasēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ēdināšanas nozares organizācijas darbu āra terasēs cer atsākt līdz ar maija svētku brīvdienām. Jautājumu plānots apspriest Operatīvās vadības grupā. Restorānu biedrības ieskatā šonedēļ valdības sēdē būtu pēdējais brīdis, lai pieņemtu lēmumu par terašu darba atsākšanu, jo daļa uzņēmēju atbalstu nesaņem, kā arī daļai restorānu jau šobrīd būs problēmas ar personāla piesaisti.

Ēdināšanas nozare vēlas līdz ar maija svētku brīvdienām atsākt darbu āra terasēs
00:00 / 03:28
Lejuplādēt

Diskusijas par ēdinātāju iespējām atsākt darbu āra terasēs norit kopš marta sākuma. Ministru kabinets aprīļa sākumā vienojās par kritērijiem ierobežojumu mīkstināšanai sabiedriskās ēdināšanas nozarē. Sākotnēji bija plānots pārskatīt ierobežojumus gadījumā, ja Covid-19 divu nedēļu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniegs 320. Taču valdība vienojās šo ierobežojumu mīkstināšanu pārskatīt pakāpeniski.

Pirmdien, 26. aprīlī, jautājumu citu starpā apspriedīs Operatīvās vadības grupā.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis norādīja, ka ēdinātāju darbu terasēs ar ierobežotu cilvēkus skaitu pie galdiņiem un distanci starp tiem cer atsākt jau līdz ar maija svētkiem. “Nozare ļoti cer uz pozitīviem lēmumiem gan šodien, gan rītdien Ministru kabineta sēdē. Liekas, ka būtu loģiski to nekavējoši darīt, lai būtu pakāpeniska atvēršanās, ieskriešanās,” viņš sacīja.

Jenzis papildina, ka līdz ar runām par atbalsta mazināšanu krīzē skartajiem uzņēmumiem ir jābūt proporcionālai ierobežojumu noņemšanai. Turklāt ne visi uzņēmumi ir iepriekš kvalificējušies atbalstam, tāpēc īpaši gaida klātienes darba atsākšanu terasēs.

Restorānu “Osta” un “Garage” līdzīpašniece Agita Kausa sacīja, ka restorāni spētu atsākt darbu ārā, nodrošinot epidemioloģisko drošību: “Nodrošināt normālus apstākļus terasēs ar pienācīgām atstarpēm, ar limitēto cilvēku daudzumu un normāli pasniegt ēdienu terasēs. Vispār ir ļoti būtiski atsākt strādāt, jo šis ir ieildzis tik ilgi, ka liela daļa ir uz izsīkumu robežas. Viens iemesls ir finansiālais stāvoklis. Nebūt ne visi atbalstu saņem – tikai 50%. Darbinieki gadu ir dīkstāvē; daudzi vispār no industrijas aizgājuši prom. Tas ir vēl viens risks, ka pazūd speciālisti,'' norādīja Kausa.

Viesnīcas “Roja” un restorāna “Otra puse” īpašniece Zane Vaivode arī apstiprināja, ka būs problēmas ar darbaspēka piesaisti. Turpretī interese par ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumiem patlaban ir īpaši augsta.

“Tomēr mēs esam uzlikti uz ļoti lielas pauzes. Mēs visi saprotam, ka tā pauze nevar būt mūžīga un nevar būt tik ilglaicīga. Un, sākoties tūrisma sezonai, kas parasti ir no maija līdz oktobrim, mums katra diena, katra nedēļa, katrs mēnesis ir ļoti no svara, lai veidotu uzkrājumus nesezonai. Šobrīd vispār nespējam domāt, neko nesaprotam par darbaspēka piesaistīšanu. Parasti mums bijis sezonā jāpapildina savs darbaspēka pulks. Šobrīd nevaram neko lemt,” sacīja Vaivode.

Ēdinātāji norādījuši, ka atvērt terases ir īpaši būtiski, ne vien lai atjaunotu ienākumu plūsmu, bet arī lai mazinātu vienreizlietojamo trauku atkritumu apjomu. To viesmīlības nozare aprīlī aktualizēja akcijā “NĒ plastmasai! JĀ terasēm!”.

KONTEKSTS:

Latvijā vērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums. Saslimstības rādītāji ar augošu tendenci novērojami gandrīz visās vecuma grupās, izņemot vecuma grupā 70+.

Šo kāpumu saista ar Lieldienām, kad acīmredzot cilvēki vairāk pulcējās. Speciālisti uzskata, ka šādā situācijā būtu ļoti nevietā runāt par Covid-19 ierobežojumu atvieglojumiem.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) un premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) pagājušajā nedēļā pauda skepsi par epidemioloģisko ierobežojumu atvieglošanu pašlaik.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti