ECB šefs eiroparlamentāriešiem nesniedz detalizētus komentārus par «ABLV Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītājs Mario Dragi atteicās sniegt padziļinātus komentārus par situāciju ap  “ABLV Bank". Uz Eiropas Parlamenta komitejas deputātu jautājumu par to, kādēļ “ABLV Bank" bija nepieciešams piešķirt ārkārtas aizdevumu, ja dažas dienas pēc tam banka pēc būtības tika slēgta, Dragi sacīja, ka par šiem jautājumiem būtu jārunā tikai Latvijas Bankai.

Mario Dragi
00:00 / 00:55
Lejuplādēt
“Mums nebūtu jāaizmirst, ka ārkārtas likviditātes aizdevumu izsniedz katras valsts centrālā banka. Un mēs varam tam iebilst tikai, ja tas ir pretrunā ar mūsu vienoto monetāro politiku. Informācijas apmaiņu starp Eiropas Centrālo banku un valstu centrālajām bankām nosaka attiecīgā vienošanās. Tā kā cīnīties ar naudas atmazgāšanu, protams, ir būtiski, bet aizdevuma piešķiršana ir valstu ziņā,” norādīja Dragi.

Viņš gan pauda, ka “šī politika būtu jāmaina, tā ir pagātnes palieka”.

“Es esmu vairākkārt aicinājis mainīt šādu ārkārtas likviditātes aizdevumu izsniegšanas kārtību. Bet tam ir nepieciešama valstu piekrišana. Tām ir jāgrib šķirties no šīm pilnvarām,” sacīja Dragi.

KONTEKSTS:

Bankas problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.

18.februārī Finanšu un kapitāla tirgus komisija pēc ECB instrukcijām uz laiku noteica “ABLV Bank” maksājumu ierobežojumus, lai apturētu strauju līdzekļu aizplūšanu no bankas. 19.februārī  Latvijas Banka nolēma pret vērtspapīru ķīlu aizdot «ABLV Bank» 97,5 miljonus eiro, kas bija teju piecreiz mazāka summa par bankas lūgto.

22.februārī "ABLV Bank" vadība paziņoja, ka situāciju komercbankā ir izdevies stabilizēt un banka ir gatava maksājumu ierobežojumu atcelšanai, bet 23.februārī Latvijas Banka nolēma "ABLV Bank" pret vērtspapīru ķīlu aizdot vēl nepilnus 200 miljonus eiro.

Taču naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. ECB paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta un tās glābšana nav sabiedrības interesēs.

Lai gan bankai noteikti ierobežojumi, FKTK 25.februārī paziņoja, ka lēmums par "ABLV Bank" likvidāciju nav dienaskārtībā, un tas ir tikai viens no ceļiem, jo aizvien ir iespējami vairāki turpmākās rīcības varianti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti