Panorāma

Latvijai nebūs problēmu samazināt gāzes patēriņu

Panorāma

Spriež par ANO tribunāla veidošanu Krievijas tiesāšanai

Aizņemties kļuvis dārgāk

ECB pirmo reizi 11 gados palielina bāzes procentlikmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma palielināt bāzes procentlikmi, tādējādi īstenojot pirmo paaugstinājumu pēdējos 11 gados.

ECB pirmo reizi 11 gados palielina bāzes procentlikmi
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

ECB padomes sēdē Frankfurtē galveno bāzes procentlikmi nolemts palielināt par 0,5 procentpunktiem – līdz 0,5%. Padome arī nolēma palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 0% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 0,75%. Abas šīs likmes arī palielinātas par 0,5 procentpunktiem.

Praksē procentu likmes palielināšana nozīmē to, ka aizņemšanās kļūs dārgāka. Šis lēmums atsauksies, piemēram, uz hipotekārajiem kredītiem, jo pieaugs mēneša maksājumi. 

Bāzes procentlikme un aizdevumu iespējas uz nakti likme bija spēkā kopš 2016. gada 16. marta, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme – kopš 2019. gada 18. septembra.

Banka norādīja, ka procentu likmju palielināšana palīdzēs cīnīties ar augsto inflāciju, jo mazināsies pieprasījums pēc kredītiem, un nodrošinās to, ka pieprasījuma apstākļi atbildīs bankas inflācijas mērķu sasniegšanai vidējā termiņā. ECB arī pavēstīja, ka procentu likmes turpmāk varētu tikt palielinātas atkārtoti atkarībā no situācijas attīstības.

Kā skaidroja ECB prezidente Kristīne Lagarda, šis ir pirmais nozīmīgais solis uz inflācijas mazināšanu vidējā termiņā:

"Inflācija joprojām ir nevēlami augsta, un ir sagaidāms, ka tā paliks virs mūsu noteiktā vēlamā līmeņa vēl kādu laiku.

Jaunākie dati rāda, ka izaugsme palēninās, padarot drūmākas prognozes 2022. gada otrajai pusei un laikam pēc tam. Vienlaikus, šo palēninājumu mīkstina vairāki atbalsta faktori. ECB padome šodien nolēma palielināt bāzes procentlikmi, kā arī apstiprināja jaunu stabilitātes instrumentu. Mūsu nākamajās sanāksmēs var būt lietderīgas arī tālākas procentlikmju korekcijas. Mūsu turpmākā procentlikmju paaugstināšanas gaita būs atkarīga no datiem, un tā palīdzēs mums virzīties uz divu procentu inflācijas līmeni vidējā termiņā."

Lagarda atzina, ka visu triju likmju palielināšana paaugstinās izmaksas, taču tas ilgākā termiņā nesīs lielākus ieguvumus: "Mēs palielinām visas trīs procentlikmes par 0,5 procentpunktiem. Tāpēc, acīmredzot, gan finansēšanas izmaksas, gan izmaksas tiem, kuri aizņemas no bankām, palielināsies.

Taču kāpēc tas patiesībā ir izdevīgi? Jo visiem tirgotājiem, patērētājiem un visiem ekonomikas dalībniekiem pats vērtīgākais ir cenu stabilitāte.

Tāpēc mums ir jāpanāk inflācijas nokrišanās līdz diviem procentiem vidējā termiņā. Tas ir ierakstīts Eiropas līgumos, tas ir mūsu izvirzītais stratēģiskais mērķis, un beidzot ir pienācis laiks to panākt."

Vienlaikus ECB sniedza pirmo ieskatu attiecībā uz jaunu krīzes pārvarēšanas instrumentu, lai atsevišķās eirozonas valstīs cīnītos ar saspīlētu situāciju obligāciju tirgū. Šo instrumentu paredzēts ieviest kā atbildi uz neseno aizņēmumu izmaksu pieaugumu, kas visbiežāk novērojams tādās eirozonas dalībvalstīs ar augstām parādsaistībām kā Itālijā. Lagarda arī uzsvērusi, ka banka nekavēsies piemērot šo mehānismu, lai mazinātu atšķirības aizņēmumu likmēs dažādās dalībvalstīs.

"Mērķtiecīga obligāciju pirkšanas programma var tikt aktivizēta, lai cīnītos pret nepamatotu, haotisku tirgus dinamiku, kas nopietni apdraud monetārās politikas īstenošanu eirozonā,"  teikts ECB paziņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti