ECB pazemina bāzes procenta likmi līdz jaunam rekordzemam līmenim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas centrālā banka (ECB) vēlreiz pazemināja bāzes procentu likmi no 0,15% līdz 0,05%, cenšoties stimulēt ekonomiku un izvairītos no deflācijas eirozonā, vēsta raidsabiedrība BBC.

ECB cenšas restartēt Eiropas ekonomiku, jo ražošanas apjomi sarūk un inflācija eirozonā samazinājusies līdz 0,3%.

Tomēr tas pārsteidzis analītiķus un investorus, kas prognozēja, ka likmes tiks saglabātas nemainīgas. ECB lēmums izraisīja tūlītēju eiro vērtības kritumu līdz 13 mēnešos zemākajam līmenim.

 Iepriekš ECB samazināja  noguldījumu likmi zem nulles, nosakot to mīnus 0,1% līmenī. Iepriekš tā bija 0%.  Tas nozīmē, ka komercbankas par naudas glabāšanu centrālajā bankā maksās, nevis saņems procentmaksājumus.

Eirozonas ekonomikas izaugsme šī gada sākumā bija vien 0,2%, patēriņš, investīcijas un eksports auguši lēnāk nekā pērn attiecīgajā periodā.  Maijā inflācija eirozonā bija 0,5% (aprīlī – 0,7%), kamēr ECB izvirzītais mērķis ir 2%.

Eksperti iepriekš sprieda, ka pašlaik deflācijas risks eirozonā nav īpaši liels, taču pastāv bažas par lēnu ekonomisko izaugsmi un zemajiem kreditēšanas apjomiem, kas var traucēt notiekošajai ekonomiskajai atlabšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti