ECB nemaina bāzes procentlikmi un obligāciju uzpirkšanas programmas apjomu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma bāzes procentlikmi un obligāciju uzpirkšanas programmas apjomu saglabāt nemainīgu.

ECB padomes sēdē Frankfurtē galveno bāzes procentlikmi nolemts saglabāt 0% līmenī.

Padome arī nolēma saglabāt noguldījumu iespējas uz nakti likmi -0,5% līmenī un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 0,25% līmenī.

Bāzes procentlikme un aizdevumu iespējas uz nakti likme ir spēkā kopš 2016.gada 16.marta, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme - kopš 2019.gada 18.septembra.

Tāpat ECB nolēma saglabāt nemainīgu obligāciju ārkārtas uzpirkšanas programmu 1,85 triljonu eiro apmērā. Programmas apjoms tika palielināts decembrī, ECB reaģējot uz koronavīrusa pandēmijas radīto triecienu ekonomikai.

Pēc ECB padomes sēdes publiskotajā paziņojumā norādīts, ka obligācijas turpmāk tiks iepirktas "mēreni zemākā tempā" nekā pēdējos mēnešos. Sākot no marta, paziņojumos pēc ECB padomes sēdēm bija teikts, ka obligācijas tiks uzpirktas "būtiski straujākā tempā" nekā gada pirmajos trīs mēnešos.

1,85 triljonu vērtajai obligāciju uzpirkšanas programmai, kas tiks īstenota līdz nākamā gada martam, nav noteikta konkrēta summa, par kādu obligācijas jāuzpērk katru mēnesi. Pēdējos mēnešos obligācijas tika uzpirktas par apmēram 80 miljardiem eiro mēnesī, un analītiķi lēš, ka turpmāk uzpirkšanas apmērs varētu būt 60 līdz 70 miljardi eiro mēnesī.

Jau ziņots, ka eirozonas ekonomika otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, pieauga par 2,2%. Tas bija straujāks kāpums, nekā tika prognozēts.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti