ECB nemaina bāzes procentlikmi; bažas arī par Ķīnas-ASV tirdzniecības karu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) ir atkal atlikusi procentlikmju paaugstināšanu. Par šādu soli bankas vadība izšķīrās, jo tirdzniecības karš starp ASV un Ķīnu, kā arī iespējamās Vašingtonas sankcijas pret Eiropā ražotajām automašīnām draud nopietni iedragāt globālo ekonomiku. 

ECB nemaina bāzes procentlikmi; bažas arī par Ķīnas-ASV tirdzniecības karu
00:00 / 01:19
Lejuplādēt
ECB pauž bažas, ka ekonomiskā un politiskā nestabilitāte pasaulē var negatīvi ietekmēt arī eirozonu. Tādēļ bankas vadība Viļņā notikušajā sanāksmē nolēma turpināt īstenot pašreizējo politiku un nepaaugstināt procentlikmes vismaz līdz nākamā gada vidum. 

 

ECB vadītājs Mario Dragi sacīja, ka šāds lēmums tika pieņemts vienbalsīgi.

"Par spīti tam, ka pirmā ceturkšņa rādītāji bija nedaudz labāki, nekā varēja gaidīt, jaunākā informācija liecina, ka pasaules notikumi turpina atstāt iespaidu uz eirozonu. Ilgstošā nestabilitāte, kas ir saistīta ar ģeopolitiskiem faktoriem, pieaugošie protekcionisma draudi un dažādas ievainojamības atstāj iespaidu uz noskaņojumu ekonomikā," teica Dragi.

ECB ir satraukta par to, ka inflācija lielākajās eirozonas valstīs turpina būt visai zema, un tas negatīvi ietekmē ekonomikas izaugsmi.

Tādēļ centrālā banka ar zemām procentlikmēm vēlas turpināt stimulēt lētāku aizņemšanos, kas veicina ekonomikas augšupeju.

Nopietnas bažas rada arī tirdzniecības karš starp Ķīnu un ASV. Tāpat pastāv iespēja, ka ASV prezidents Donalds Tramps varētu pasludināt Eiropā ražotās automašīnas par draudu Amerikas nacionālai drošībai un uzlikt tām muitas nodevas. Tas būtu ļoti nopietns trieciens vairāku Eiropas valstu ekonomikai un arī blokam kopumā. Tādēļ Eiropas Savienība šobrīd risina sarunas ar ASV par jaunu, šauru tirdzniecības līgumu. Tomēr pagaidām ir grūti spriest par šo sarunu iznākumu.

Tāpat ECB mudināja dalībvalstis aktīvāk veikt reformas un aicināja nopietni pievērst uzmanību otrdien Eiropas Komisijas (EK) publicētajiem ieteikumiem.

"Ir būtiski jāpaātrina strukturālo reformu ieviešana eirozonas valstīs ar mērķi uzlabot valstu noturību, samazināt strukturālo bezdarbu, kā arī paaugstināt produktivitāti un izaugsmes potenciālu," sacīja ECB vadītājs.

ECB paziņojums izskan vien dienu pēc tam, kad EK izteica ļoti kritisku vērtējumu par Itālijas ekonomiku. Tā pašreiz ir vislēnāk augošā ekonomika Eiropā, un pašreizējās valdības centieni radīt izaugsmi ar dāsniem tēriņiem līdz šim nav nesuši pozitīvus rezultātus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti