ECB lūdz ES Tiesas skaidrojumu par Rimšēviča pilnvarām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Centrālās banka (ECB) lūdz Eiropas Savienības Tiesai izvērtēt, vai kukuļošanas lietā aizdomās turētais Latvijas bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kuram liegts pildīt amata pienākumus, var vai nevar pildīt pienākumus ECB Padomē.

ECB vadītājs Mario Dragi sacīja, ka ECB nav pietiekami daudz informācijas par situāciju, tāpēc ceturtdien, 8.martā, nosūtīta vēstuli ES Tiesai.

ECB padome vienbalsīgi nolēma, ka nepieciešams situācijas izskaidrojums no tiesas par to, vai Rimšēvičam noteiktais drošības līdzeklis – liegums pildīt Latvijas Bankas prezidenta amata pienākumus – nozīmē, ka viņš neieņem amatu, un vai tas ir saskaņā ar ES normām.

Latvijas Banka iepriekš informēja, ka Rimšēvičam liegts pildīt ar darbu Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomē saistītās funkcijas. Centrālā banka saņēmusi no Rimšēviča advokāta informāciju, ka Rimšēvičs nevar un nedrīkst pildīt tās funkcijas, kuras saistītas ar darbu ECB padomē.

Laikā, kamēr Rimšēvičs nevar pildīt Latvijas Bankas prezidenta amata pienākumus, viņam netiek maksāts atalgojums, nav piekļuves Latvijas Bankas informācijas sistēmām un dokumentiem un netiek nodrošināts dienesta transports.

Tikmēr pats Rimšēvičs tuvākajās dienās vērsīsies ar iesniegumu Eiropas Savienības (ES) Tiesā par aizliegumu apmeklēt ECB padomes sanāksmes.

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmumā par drošības līdzekli nebija precīzi noteikts, ka Rimšēvičs nevarētu darboties kā ECB padomes loceklis. Lai varētu apmeklēt ECB padomes sanāksmes, Rimšēvičs lūdza izmeklēšanas tiesnesi atcelt drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts. Vienlaicīgi tika lūgta KNAB izmeklētājam atļauja izbraukt no valsts.

KNAB un tiesnesis šādus lūgumus noraidīja, paskaidrojot, ka Rimšēvičam neļaus braukt uz sanāksmi, jo viņš ECB padomē darbojas kā Latvijas Bankas prezidents, līdz ar to apmeklējot šīs sanāksmes tiktu pārkāpts drošības līdzeklis, norādīja advokāts. 

"KNAB ar saviem procesuālajiem lēmumiem aktīvi iejaucas jautājumos, kurus regulē Eiropas Savienības tiesību normas un kuru risināšana ir citu institūciju, nevis KNAB kompetencē. KNAB darbībām nav nekāda loģiska sakara ar Latvijā izmeklējamo kriminālprocesu un tām ir tikai savas publicitātes veicināšanas nozīme," norādīja advokāts.

KONTEKSTS: 

Rimšēvičs tiek turēts aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā - ne mazāk kā 100 000 eiro organizētā grupā. Otrs šajā lietā aizdomās turētais ir uzņēmējs Māris Martinsons. “De facto” ziņoja, ka KNAB sāktais kriminālprocess pret Rimšēviču ir saistīts ar 2013.gada notikumiem un šobrīd likvidējamo "Trasta komercbanku". Pats Rimšēvičs paziņoja, ka viņš ir kļuvis par dažu komercbanku koordinēta uzbrukuma mērķi.

Lai arī Rimšēvičam kriminālprocesā noteikti drošības līdzekļi – aizliegums pildīt Latvijas Bankas prezidenta amata pienākumus un arī izbraukt no valsts, viņš pauda vēlmi piedalīties ECB padomes sēdēs. Iepriekš Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai LETA pauda, ka Rimšēviča dalība ECB padomes sanāksmēs drošības līdzekli nepārkāptu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti