ECB ieņem skarbāku nostāju pret Grieķiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kaut gan pēc sarunām ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidentu Mario Dragi Grieķijas jaunais finanšu ministrs Janis Varufakis bijis optimisma un apņēmības pilns arī turpmāk aizstāvēt savu pozīciju par valsts parādu atvieglošanu, banka izplatījusi pavisam citu paziņojumu.

Banka lēmusi vairs nepieņemt Grieķijas valsts obligācijas kā drošības garantu aizdevumiem komercbankām, jo nav spējusi panākt veiksmīgu vienošanos par valsts 240 miljardu eiro lielo glābšanas programmu.

ECB lēmums stāsies spēkā pēc nedēļas, un tas Grieķijas bankām ievērojami sadārdzinās piekļuvi skaidrai naudai.

Pēc šāda paziņojuma jau ceturtdien akciju vērtība Atēnu biržā nokritusies par vairāk nekā deviņiem procentiem, un ievērojami pieaugušas Grieķijas ilgtermiņa aizņemšanās izmaksas.

Tomēr jaunie valsts vadītāji tūdaļ paziņojuši, ka Eiropas Centrālā banka izdara politisko spiedienu, un solīja nepakļauties šantāžai. Grieķijas Finanšu ministrija apgalvo, ka ECB lēmumam nebūšot kaitīgas ietekmes uz valsts bankām, jo tās esot pilnībā pasargātas, pateicoties citiem pieejamiem mehānismiem.

Jau ziņots, ka ECB arī nepiekrīt daļai no Grieķijas valdības parāda atmaksāšanas plānam.

Oficiāli Grieķijā tiek uzskatīts, ka ekonomiskā lejupslīde sākās pirms sešiem gadiem. Saucienu glābt valsti no bankrota grieķu politiskie līderi raidījuši   2010.gadā.  Sākot no 2010.gada, finanšu problēmās nonākušajai Grieķijai ir piešķirti starptautiskie aizdevumi kopumā 240 miljardu eiro apmērā. 

Janvārī  Grieķijas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja pret taupības režīmu noskaņotā partija "Syriza", iegūstot 149 no 300 vietām Grieķijas parlamentā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti